Nu får brevbärarna anmäla misstänkta knarkförsändelser

Sedan årsskiftet har en lagändring trätt i kraft som ger landets brevbärare rätt att tipsa polisen om misstänkta försändelser. Oftast handlar det om narkotika.

All personal som arbetar med postsortering hos postoperatör har numera rätt att anmäla försändelser med misstänkt innehåll. Här postsortering hos PostNord i Vimmerby.

All personal som arbetar med postsortering hos postoperatör har numera rätt att anmäla försändelser med misstänkt innehåll. Här postsortering hos PostNord i Vimmerby.

Foto: Sofie Olsson

Hultsfred2023-10-27 12:00

Fram till årsskiftet fick postoperatörerna normalt inte tipsa polisen om misstänkta försändelser. Men nu ger en lagändring dem den möjligheten. I samtal med Vimmerby Tidning avslöjar PostNords presschef Anders Porelius att det oftast handlar om knark.

Försändelserna brukar vara anspråkslösa för att inte dra uppmärksamhet till sig. Ett undantag var när narkotika hade gömts i en dator.

Joanna Kilvéus är distributionschef för PostNord i Vimmerby och Hultsfred.

Tar det längre tid att sortera posten i Vimmerby nu?

– Lagändringen påverkar inte sorteringshastigheten. Det skulle jag inte vilja påstå att den gör, säger hon.

Regeländringen infördes 2 januari i år, berättar Henrik Ishihara på PostNords presstjänst.

– Lagändringen innebär att anställda i postverksamhet samt ombud har möjlighet att bryta brevsekretessen och meddela brottsbekämpande myndighet om de tror att det finns misstänkt illegalt innehåll i försändelser, säger han.

I sammanhanget innebär det att meddela polisen, inte att öppna försändelserna.

– När det gäller att vi själva på eget initiativ ska ha möjlighet att meddela myndighet krävs det att fängelse är föreskrivet för brottet, förklarar Henrik Ishihara.

Hur har ni på PostNord agerat efter förändringen?

– Vad vi gjort är att vi informerat våra ombud och anställda om vad som gäller. Det gör att i det fall en anställd upptäcker en misstänkt försändelse ska den ta kontakt med närmaste chef.

Om chefen gör samma bedömning kan antingen den centrala säkerhetsfunktionen, PostNord Säkerhet, kopplas in eller polisen kontaktas.

Snart har ett år gått. Hur många försändelser har ni anmält så här långt?

– Vi för inte statistik om detta. En del rapporterar in centralt, andra gör det inte, så eventuell statistik skulle bli missvisande.

Men han berättar att PostNord använt sig av den nya möjligheten.

– Den uppfattningen vi har är att det är en hög träffprocent. Våra anställda är duktiga och när de väl misstänker försändelser är det väldigt ovanligt att det är falskt alarm, berättar han.

Innan lagändringen fick postpersonalen bara meddela polisen om en försändelse gick sönder och det till exempel rann ut ett pulver. Men då handlade det om ett arbetsmiljöansvar.

– Det är inte brevbärarnas uppgift att aktivt söka men de är väldigt duktiga på att upptäcka avvikande försändelser. Sedan är det svårt att veta hur många som går under radarn, säger Henrik Ishihara.

Brev från utlandet söks igenom av tullen. Brev inom landet har tidigare varit skyddade från insyn utom i de fall då breven gått sönder.
Brev från utlandet söks igenom av tullen. Brev inom landet har tidigare varit skyddade från insyn utom i de fall då breven gått sönder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!