Brist på målarfärg – Därför är det glest på hyllorna

Råvaruproblem och hög efterfrågan gör att det kan vara tunnsått på hyllorna. Elisabeth Oscarsson på Golvmästarna i Hultsfred kan bekräfta att det är brist på vissa målarfärger.

Det finns fortfarande mycket kvar, men Elisabeth Oscarsson på Golvmästarna i Hultsfred bekräftar att bristen på målarfärger börjar märkas.

Det finns fortfarande mycket kvar, men Elisabeth Oscarsson på Golvmästarna i Hultsfred bekräftar att bristen på målarfärger börjar märkas.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-08-08 08:00

– Jag får ringa och tjata på leverantörerna varje dag, säger hon, det är mycket som är restnoterat just nu. 

– Men det värsta är att jag inte kan få några besked, fortsätter hon. De kan bara hänvisa till att det är råvarubrist.Det finns heller inga klara besked om och när läget kan bli normalt igen. 

– Kanske i augusti säger de, berättar hon.  Så det är inte enkelt att få fram något besked att rätta sig efter.

Hon tar fram telefonen och ringer en gång extra för att dubbelkolla. Då får hon det något luddiga beskedet "att det är brist på en komponent som binder ihop färgen" Men inte vad det handlar om för komponent.

Så här i semestertid finns ingen på plats, men under eftermiddagen kommer ett svar på mail, som förklarar att det är flera ingredienser det är brist på internationellt. Exempelvis olika lösningsmedel.

Färgbristen kommer minst sagt olägligt i tid. Det är ju fortfarande minst två månader kvar av utesäsongen.

– Vi har ju nästan hela augusti kvar, och hela september, säger Elisabeth Oscarsson. Kanske lite in i oktober också, det hänger på vädret.

Det är också många som ägnat den här pandemisommaren åt att bygga och jobba hemma. Det är åtskilliga trädäck som behöver oljas, fasader som ska målas och så vidare. Så efterfrågan är stor på målarfärg och träskydd.

– Men som tur är, fyllde vi upp lagren kraftigt i våras, säger Elisabeth Oscarsson. Så vi har en hel del kvar, även om jag tycker det märks nu att det tomnar lite på hyllorna.

Så här på sommaren är det främst utomhusfärger och träskydd av olika slag som efterfrågas. Färgen ofta i vita kulörer. Och det brukar hon kunna ordna till.

– Men det frågas mycket om svarta, och mörkgrå kulörer också, säger Elisabeth Oscarsson. Det brukar också gå att ordna. Vit oljefärg är det däremot omöjligt att få tag i just nu, berättar hon. Likaså kan det vara svårt att fram vissa röda pigment och vissa brytbaser som gör det svårare att blanda till de rätta kulörerna.

Inomhusmålningen kommer igång mer på allvar fram på höstkanten, när vädret sätter stopp för utomhusjobben.

I Golvmästarnas butik i Hultsfred är det mer än tydligt att det varit en riktig renoveringssommar i år. 

– Det har varit en riktigt bra sommar, säger Elisabeth Oscarsson, vi har sålt väldigt mycket. Efterfrågan har varit stor. Och - det är ju fortfarande två månader kvar av säsongen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!