Bristen på anpassade toaletter upprör

Den offentliga utomhustoaletten i Hultsfreds centrum är inte tillgänglihetsanpassad. Något som upprör Hultsfredsbon Lothar Kraft. "Det är hemskt" menar han.

Lothar Kraft vill att toaletten i Hultsfred centrum anpassas för dem som är rörelsehindrade.

Lothar Kraft vill att toaletten i Hultsfred centrum anpassas för dem som är rörelsehindrade.

Foto: Elin E Elmström

Hultsfred2018-07-24 06:00

Sedan ett år tillbaka sitter Lothar Kraft i rullstol och saker som han tidigare tog för givet har blivit svåra att utföra. Bara det att kunna gå på toaletten när han är i Hultsfreds centrum har visat sig var en utmaning.

– Det är dåligt. Den inomhus fungerar oftast inte och den vid parkeringen har en tröskel på flera centimeter som gör det svårt att ta sig in och ut. Den har också en dörr som inte går att ställa upp och som slår en i ryggen. Inne finns det en stor hylla som gör det svårt att röra sig. Toalettsitsen sitter inte heller fast och när jag var där sist låg den på golvet.

Helst vill han se att toaletten utomhus anpassas och det snart.

– Jag tycker det är horribelt. Även vi som har svårt att röra oss måste kunna gå på toa och det är inte svårt att göra toaletten handikappanpassad.

Jens Karlsson, avdelningschef för gata/park på ÖSK, menar att det inte finns planer på att uppföra fler.

– Den på parkeringen ska vara tillgänglighetsanpassad redan vad jag vet och det finns inga planer på att bygga fler. Det finns en i Virserum som smalspårsföreningen driver och som kommunen betalar ett bidrag för så att de håller den öppen för allmänheten under deras säsong. De toaletter som finns inne i kommunala byggnader kan inte jag uttala mig om.

På ÖSKs fastighetsavdelning råder semestertider och Nicklas Holmquist är den enda i tjänst.

– Jag vet att det finns allmänna toaletter i gallerian, vid biblioteket och i kommunhuset. Men om det planeras fler anpassade toaletter kan jag inte svara på, det är inte mitt område alls.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!