Dieselstölderna ökar – svårt läge för polisen

Dieselstölderna bara fortsätter. Samtidigt är det svårt för polisen att hitta de skyldiga tjuvarna som härjar i Hultsfreds kommun.

De senaste dagarna har det varit tre nya dieselstölder.

De senaste dagarna har det varit tre nya dieselstölder.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Hultsfred2022-03-31 21:00

De senaste dagarna är det ytterligare tre företagare som har drabbats.

Kolla här:

• I helgen försvann det 250 liter diesel ur en grävmaskin som stod parkerad vid riksväg 23, i närheten av Hultsfred. Värde: 6 250 kronor.

• I måndags eller tisdags blev en skogsmaskin i Mörlundatrakten av med 130-150 liter diesel. Värde: 3 500 kronor.

• Lite längre bort i skogen var det en annan maskin (skotare) som hade besök av tjuvar. Där stals det 60 liter diesel. Värde: 1 500 kronor.

Även om det inte handlar om så stora belopp varje gång är dieselstölderna ett problem som gäckar både företagarna och polisen.

Anders Hultman, som är förundersökningsledare vid Oskarshamnspolisen, bekräftar att det har varit ovanligt många anmälningar i Hultsfred kommun de senaste månaderna.

– Stölderna har skett i ett ganska begränsat område runt Hultsfred, Målilla och Mörlunda.

Finns det några spår efter tjuvarna?

– För några veckor sedan greps det två personer vid ett arbetsfordon, men de friades av åklagaren. 

Varför...?

– Det hänvisades till något som heter frivilligt tillbakaträdande. Det gick inte bevisa att de hade för avsikt att stjäla, trots att det fanns utrustning på platsen som vi tror var deras.

Det är inte bara i Hultsfreds kommun som dieselstölderna har ökat. Runt om i Sverige kommer det liknande rapporter. De rekordhöga bränslepriserna gör att obevakade arbetsfordon har blivit attraktiva stöldobjekt.

Hur kan man undvika att drabbas?

– I det fallet där två misstänkta tjuvar greps hade företagaren någon form av larm på maskinen. Det är nog det bästa tipset, säger Anders Hultman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!