Fler vuxna på gågatan under höstlovet

Butiksägarnas protester om tillståndet på gågatan i Hultsfred ger utdelning. Under höstlovet kommer flera vuxna att finnas på plats på Bryggerigatan.

Kommunen agerar för att fler vuxna ska finnas på gågatan under höstlovet när skolorna är lediga.

Kommunen agerar för att fler vuxna ska finnas på gågatan under höstlovet när skolorna är lediga.

Foto: Anders J Andersson

Hultsfred2023-10-16 05:00

För några veckor sedan berättade Vimmerby Tidning om ett möte mellan kommunen och näringsidkare på gågatan i Hultsfred. Flera näringsidkare upplevde situationen på gatan som otrygg.

Efter mötet har kommunen intensifierat kontaktutbytet med företagare. Ett första steg blir nu fler vuxna som ska röra sig på gågatan när skolorna är lediga under höstlovet och under halloween. Syftet är att öka tryggheten.

– Tanken är att ha kommunens fyra barn- och ungdomsstödjare som bas och bygga på med annan kommunal personal och kanske FRG, Frivilliga Resursgruppen, berättar Linus Ivarsson som är säkerhetsansvarig och trygghetsstrateg på Hultsfreds kommun

Det bestämdes vid det senaste mötet med kommunens Brotts- och trygghetsgrupp.

– Vi har egentligen två hjul som snurrar. Ett är med näringslivet där vi jobbar med brott- och trygghetsfrågor i en mindre grupp. Sedan har vi trygghetspanelen som inte är klar ännu men där olika verksamheter, butiker och industrier spridda i kommunen får hjälpa till med att fylla i en lägesbild.

Han säger att en korrekt lägesbild är viktig för att få fram vad problemet egentligen är så att åtgärderna blir rätt. Det pratas mycket om vad grundproblemet är som missbrukare och ungdomar som driver omkring. Men kommunen behöver veta om det verkligen är problemet eller något helt annat.

Linus Ivarsson är säkerhetsansvarig och trygghetsstrateg på Hultsfreds kommun.
Linus Ivarsson är säkerhetsansvarig och trygghetsstrateg på Hultsfreds kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!