Snickeri tar över Bolist i Virserum

Nu står det klart vem som tar över lokalerna där bygghandeln Bolist tidigare bedrevs i Virserum. Det blir det lokala företaget Lignarium snickeri.

Johan Sandin på Lignarium i Virserum blev årets företagare i kommunen 2023. Nu tar han över Bolist tidigare lokaler i Virserum.

Johan Sandin på Lignarium i Virserum blev årets företagare i kommunen 2023. Nu tar han över Bolist tidigare lokaler i Virserum.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2024-02-22 05:00

Lignarium snickeris ägare Johan Sandin berättar att de hyr sina nuvarande lokaler men att dessa nu sagts upp. Flyttningen till Bolist-lokalerna sker under året.

Företaget startade 2009 och blev årets företag i kommunen förra året. De har just nu åtta anställda vilket omräknat till heltid blir fem-sex personer.

Ägaren utlovar att det blir bygghandel även i fortsättningen i de gamla Bolist-lokalerna. Något öppningsdatum kan han ännu inte berätta om.

– Bygden är i stort behov av en bygghandel. En del av lokalen blir bygghandel med ett basalt utbud, ett bassortiment, till skillnad mot förre ägaren som hade allt, berättar Johan Sandin.

Han förhandlar just nu med en annan part vilket kan innebära bredare utbud och leveranser till bygghandeln. Mer vill han inte avslöja förrän allt är klappat och klart.

– Förhoppningsvis kommer det att bli en bra brädgård som det var en gång, säger han.

I resten av den uppvärmda delen kommer snickeriverksamheten att husera. Företaget har en bred verksamhet, bland annat bygg, måleri, glas, snickerier och även byggnadsvård.

– Vi renoverar gamla hus och jobbar med ekologiska material givetvis. Byggnadsvård innebär inte bara att jobba med gammal skit utan också att producera nytt på ett vettigt och hållbart sätt, säger Johan Sandin.

Byggnadsvård omfattar såväl gamla som nya hus så att de ska hålla längre och stå emot röta, väta, etcetera. Företaget jobbar nästan aldrig med plaster i väggar utan använder andra material, som vinddukar.

– Förr i tiden bytte man ut saker som var väldigt dåliga men det finns en gräns för det. Jag jobbar en hel del med kyrkan och där är det väldigt gamla miljöer som man rör så lite som möjligt. Där får man inte byta ut utan tar hand om det som finns. Man får skilja på vilken miljö man jobbar med. Det finns alltid en gräns när det bara finns ett sentimentalt värde kvar.

Johan Sandin har bakgrund som anställd snickare och orgelbyggare, det senare höll han på med i åtta år, innan han blev företagare.

– Vi håller på med byggnadsvård och tar det hela vägen. Vi bygger dörrar, trappor, fönster och tillverkar lister. Sedan har jag killar som målar med linoljefärger och slamfärger.

Just nu håller de på med flera olika projekt. Ett är en ektrappa till en kåk i Vimmerby-trakten och ett annat att bygga ett lokstall till smalspåret.

Fönster och dörrar är en viktig del i verksamheten på Lignarium Snickerier, berättar Johan Sandin.
Fönster och dörrar är en viktig del i verksamheten på Lignarium Snickerier, berättar Johan Sandin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!