Bygger stolt vidare på traditionen

Lokalerna finns, liksom kunnandet. Och inte minst viljan. Det är en mångårig tradition att bygga hus i Hultsfred och de som gör det numera känner en stolthet över att få vara med och föra den vidare. "Det var rörande när skylten Hultsfredshus tändes på nytt, det var så tårarna kom", säger gruppledare Krister Jakobsson.

Payam Amini, som varit med sedan starten i maj, studerar planritningarna, som det numera står Hultsfredshus på.

Payam Amini, som varit med sedan starten i maj, studerar planritningarna, som det numera står Hultsfredshus på.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2019-01-10 18:00

Han är den mest rutinerade i gänget. Krister Jakobsson har byggt hus sedan 1988. I huvudsak Hultsfredshus och Hjältevadshus, med en liten avstickare till husfabriken i Gullringen.

– När vi började i maj var vi två anställda, nu är vi elva. Klart att det är roligt att allt kommit igång i Hultsfred igen, om än i mindre skala, säger Krister Jakobsson och berättar kort om glansdagarna med över tusen anställda.

Hammarslagen hörs i lokalen igen. Eller för att vara mer korrekt och tidsenlig, spikpistolerna. I den så kallade vägghallen sker deltillverkning åt Hjältevadshus, i form av loftgångar till de så kallade SKL-husen, schakt för elcentral och vatten samt övervåningar till villor.

Senast i tisdags kom en lastbil och hämtade loftgångar till två hus som byggs i Nyköping.

– Titta här, det är så roligt att det står Hultsfredshus på planritningen, säger han och plockar fram en för att visa.

Ett annat stort delmål för honom var när neonskylten med Hultsfredshus tändes på nytt. Den symboliserar en ny husera och kan ses av alla som passerar industriområdet.

– När Finndomo med Curt Wrigfors i spetsen tog över minns jag att han beordrade att skylten skulle släckas, men personalen skyllde på att det inte fanns någon tillräckligt hög skylift, säger Krister Jakobsson och ler vid minnet. Just Hultsfredshus har alltid varit av stor betydelse för invånarna.

Det är väldigt uppåt stämning i husfabriken. Det finns en stolthet över att få föra traditionen vidare och bara den senaste veckan har Krister Jakobsson haft besök av fem personer som sökt jobb i husfabriken, utöver de tidigare kollegor som också tittar förbi ibland för att minnas gamla tider.

– Det är så tacksamt, vi har fått fria händer att utveckla så det fungerar bra här, säger Susanne Toresson, enda kvinnliga anställda med fem och ett halvt års erfarenhet av att bygga hus. Det är så roligt att det återigen händer något i lokalerna här i Hultsfred, nu önskar vi bara att det ska utvecklas ytterligare. Vi har som drivkraft att göra arbetet så bra det bara går, så vi blir fler.

Samma tanke har Krister Jakobsson:

– Vi får hela tiden mer och mer att göra, så jag ser med tillförsikt på framtiden. Lokalerna finns, kunskapen finns och viljan.

Susanne Toresson med fem och ett halvt år erfarenhet av att bygga hus är enda kvinnliga anställda. Än så länge.
Susanne Toresson med fem och ett halvt år erfarenhet av att bygga hus är enda kvinnliga anställda. Än så länge.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!