Vimmerby Tidning har tidigare berättat om ETC:s ändrade planer på det nya bostadsområdet vid Hulingen. Om det godkänns av fullmäktige ska köpekontraktet för bolagets 10 207 kvadratmeter stora tomt hävas och ersättas med en markoption. Samtidigt vill ETC köpa granntomten, som är på 872 kvadratmeter, där man planerar att bygga ett parhus med två hyreslägenheter.
– Ändringen beror på att vi ska göra ett off grid-hus. Då kan man inte samtidigt göra en energigemenskap som vi vill göra av den stora tomten, och då har vi fått möjlighet att köpa en tomt på andra sidan gatan. Där bygger vi först det här parhuset, säger Jenny Johan Ehrenberg.
Off grid innebär att huset inte ska vara anslutet till elnätet. Elförsörjningen ska lösas med solceller och batterier.
– Off grid beror på en förändring i elverkligheten i Sverige där de stora nätföretagen bekämpar alla försök att bli självständig och oberoende och stoppar en massa solparker och vindparker. Vi försöker ta fram ett system som är helt självförsörjande. Därför bygger vi först ett hus som är off grid, och sedan bygger vi hus som är kopplade till nätet men bara på en punkt, fortsätter Ehrenberg.
Enligt kommunen hade förändringen också att göra med omvärldsläge och ekonomi?
– Vi har ingen färdig finansiering från banken, utan vi jobbar med att fler och fler sparar hos oss, och då tar det lite längre tid. Men så fort vi börjar bygga kommer vi att förhandla med de lokala bankerna. Det finns ingen anledning att inte bygga hus i Hultsfred.
Jenny Johan Ehrenberg ser inte förändringen som en minskning av satsningen i Hultsfred.
– Nej, det är en ökning. Vi ökar med ett hus till, och sedan har vi dessutom ökat med en fabrik, säger Ehrenberg som syftar på husfabriken som ETC startat i Hultsfred, och där man just nu bygger väggar till ett hyreshus i Malmö.
Hur kan en minskning från 36 till 2 lägenheter vara en ökning?
– Vi kommer att bygga de 36 också, men det krävs ett nytt bygglov för det, om jag förstod saken rätt. Vi börjar med det här och visar alla hur det kommer att bli. Det finns ingen ändring i planen att bygga ut Herrstorpet.
Samtidigt finns ett förslag som ska vidare till fullmäktige om att det första köpekontraktet ska hävas?
– Det handlar om att vi har en viss tid på oss för att bygga. Vi vill först bygga det här, men det blir förseningar, och då måste man göra ett nytt köp på samma tomt. Det är samma köp och de här 36 lägenheterna som vi pratar med kommunen om. Vi vill börja bygga nu, och då kan vi inte bygga helheten, utan då börjar vi med det här huset.
Markoptionen som ingår i förslaget innebär att ETC får förtur att köpa den större tomten fram till den 1 september 2026. Av beslutsunderlaget framgår att ETC först ville flytta fram tillträdesdagen för tomten till samma datum, men efter samråd med kommunjurist valdes i stället lösningen där köpekontraktet hävs och optionsavtal tecknas.
När planerar ni att bygga parhuset?
– Blir allting klart nu och bygglovet godkänns för det huset kommer vi att börja bygga efter augusti. Vi ska först göra klart i Malmö, säger Ehrenberg.
På frågan om de boende riskerar att bli utan el när solen inte lyser svarar Ehrenberg nej.
– Om solen skulle gå ner och vi inte skulle ha någon sol över huvud taget i Sverige, då skulle batterierna hålla i 100 dagar.
Behöver ni ha hyreskontrakten klara innan ni börjar att bygga huset?
– Nej, det är stor brist på möjlighet för människor att flytta från sina villor till hyreshus i Hultsfred. Vi är inte ett dugg oroliga för det.
Hur länge tror du att det dröjer innan ni börjar med det större projektet på Herrstorpet?
– Det är framför allt en finansieringsfråga. Har vi en bank med oss går det ganska fort att börja. Om bankerna är rädda och vill se det andra huset färdigt först, då är det bara att vänta. Vi har ett inflöde från vanligt folk hela tiden som är med och sparar. Men det är inte så att människor kastar in allt de har, utan det är långsiktigt sparande, så det växer sakta med några miljoner i månaden.
Hur stort är intresset i Hultsfred för att vara med och spara på det sättet?
– I Hultsfred är det några stycken. Men vi finansierar inte husen med den lokala befolkningen, utan det är hela Sverige – de som läser våra tidningar och följer oss – som är med och sparar.