C behÄller alla sina mandat: "Fantastiskt"

Centerpartiet har ett fortsatt starkt stöd frÄn vÀljarna i Hultsfreds kommun. Partiet fÄr troligen behÄlla sina 15 mandat. "Jag Àr vÀldigt tacksam över det utfallet", sÀger kommunalrÄdet Lars Rosander (C).

"Jag tycker att det Àr fantastiskt att vi kan behÄlla en tredjedel av fullmÀktiges mandat", sÀger Lars Rosander (C).

"Jag tycker att det Àr fantastiskt att vi kan behÄlla en tredjedel av fullmÀktiges mandat", sÀger Lars Rosander (C).

Foto: Sofie Olsson

Hultsfred2022-09-12 19:00

Trots att C backar drygt en procentenhet till 32,3 procent, enligt det preliminÀra valresultatet, vÀntas partiet fÄ behÄlla alla sina mandat i kommunfullmÀktige.

– Jag tycker att det Ă€r fantastiskt att vi kan behĂ„lla en tredjedel av fullmĂ€ktiges mandat, sĂ€ger Lars Rosander.

I flera andra kommuner i lĂ€net, inte minst i Vimmerby och MönsterĂ„s, sjönk Centern som en sten i valet. 

– Jag har inte analyserat det, men det beror pĂ„ olika orsaker. HĂ€r har vi Ă€ndĂ„ fĂ„tt invĂ„narnas förtroende att fortsĂ€tta. Man kanske upplever att vi har gjort det bra under de tolv Ă„r vi har suttit i majoritet.

Rosander menar att de har Ă„stadkommit en hel del.

– Vi har byggt ny skola och förskola, vi bygger ut Ă€ldreomsorgen, och vi gör det med en hyfsad ekonomi som gör oss starka Ă€ven i fortsĂ€ttningen. Vi har gjort mycket tillsammans med andra partier för kommuninvĂ„narnas bĂ€sta. Det har varit vĂ„r ledstjĂ€rna.

Siktar ni pÄ att fortsÀtta styra kommunen tillsammans med KD och M?

– Ja, det gör vi. VĂ„r tanke nĂ€r vi gick in i valrörelsen var att fortsĂ€tta det samarbetet, och Ă€ven i samförstĂ„nd med övriga partier som vi pratar och resonerar med. Jag brukar sĂ€ga att ett bra förslag Ă€r ett bra förslag oavsett var det kommer ifrĂ„n.

undefined
"Jag tycker att det Àr fantastiskt att vi kan behÄlla en tredjedel av fullmÀktiges mandat", sÀger Lars Rosander (C).

KD ökar med tvÄ mandat. Vad innebÀr det för ert samarbete?

– Nu har vi 15 mandat, KD har sex och M har fyra. Det ska vĂ€l inte innebĂ€ra nĂ„gra större förĂ€ndringar. Vi fĂ„r sĂ€tta oss ner och se vilka personer som Ă€r intresserade av att jobba vidare under den kommande perioden pĂ„ fyra Ă„r.

FÄr KD en bÀttre förhandlingsposition nÀr det gÀller olika poster?

– Vi ska vĂ€l inte föregripa den delen. Men som det har varit nu har vi slĂ€ppt till lite poster bĂ„de till M och KD under den senaste perioden, för att kunna ha ett bra samarbete. Men jag vill inte föregripa nĂ„gon diskussion, utan det fĂ„r vi ta framöver.

Har ni redan haft samtal mellan partierna efter valet?

– Nej, vi hade gemensam valvaka, men i övrigt har vi inte haft nĂ„gra diskussioner Ă€n.

Vad hÀnder nu?

– Mycket av det politiska arbetet fortgĂ„r. Nuvarande nĂ€mnder och styrelser arbetar fram till Ă„rsskiftet. Sedan ska det tas nya beslut i fullmĂ€ktige i december om hur nĂ€mnderna ska se ut kommande period. Mycket rullar pĂ„, samtidigt som vi naturligtvis kommer att ha diskussioner och överlĂ€ggningar med övriga partier.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!