Om man anmäler ett inbrott i dag är det inte säkert att det kommer en polis, menar Maik och Antje.
Det får drabbade människor att tröttna. De tappar förtroendet för polisen och avstår att anmäla.
– Jag har själv arbetat som polis i över 20 år i Tyskland, så jag vet vikten av att undersöka brottsplatser så tidigt som möjligt, säger Maik. För annars hittar man inga spår. Och samlar man inte in bevis är det inte konstigt att förundersökningen läggs ner kort senare.
Makarna reagerar också på att poliserna själva saknar trygghet på grund av att hotbilden blir allt värre, plus att det inte går att få snabb förstärkning.
Resultatet av dagens situation, menar de, blir att polisen sällan gör exempelvis bil- eller narkotikakontroller.
Deras frustration och oro resulterade i en motion som fick fullt stöd av partiet, som ställt sig bakom deras krav på polisens insatser.
Nu hoppas makarna att motionen ska få stöd även på den stundande distriktsstämman, så den får chans att gå hela vägen till partistämman i Malmö i höst.
Antje och Maik skickar med en lång rad förslag på hur man skulle kunna öka tryggheten.
De vill exempelvis att kraven på polismyndigheten höjs och att man ökar antalet poliser på landsbygden och på småorter. Men också att det ställs tydliga krav på utryckning och utryckningstider samt att brottsplats- och förundersökningar genomförs.
– Dessutom vill vi att man förenklar möjligheten för människor utan svenskt medborgarskap att utbilda sig till polis. Inom kriminalvården krävs inte att man är svensk medborgare och i exempelvis Tyskland har man tagit bort dessa krav för att nyttja utlandsfödda människors kunskap i språk och kultur. Förenkla även kraven för EU-poliser att jobba som polis i Sverige. Varför kan en holländsk läkare jobba i Sverige, men inte en polis, frågar de sig.