– Det verkar inte finnas någon ände på eländet, säger fastighetschefen Mikael Pettersson på Hultsfreds Bostäder som förvaltar det numera kommunägda stationshuset.
Ett grovt överslag av de senaste månaderna visar att det förekommit minst ett fall av skadegörelse varje vecka. Och värst utsatt är väntsalen i det gamla, kulturskyddade stationshuset.
– Det är till och med så att vi har fått plocka bort flera av de gamla fina ekbänkarna i väntsalen, för att de inte ska bli helt förstörda. Eftersom huset är kulturskyddat kan vi inte förändra något, vi kan bara försöka skydda bänkarna, säger Mikael Pettersson.
Den senaste tiden har det varit mycket glaskrossning, nedsmutsning, nedskräpning och annat i väntsalen. Det kostar stora belopp att städa och laga efter vandalerna.
– Vi har inte den exakta kostnaden, men det handlar om flera tusenlappar varje gång. Med reparationer, städning och annat som det drar med sig.
Skadegörelsen går inte bara ut över den kommunala ekonomin. Den drabbar också andra resenärer.
– De vill ju inte sitta där, när det ser ut som det gör ibland.
Det tycks inte hjälpa nämnvärt att väntsalen är kameraövervakad. Så här långt har kamerorna spelat in timtals med film från de olika händelserna. Filmer som är överlämnade till polisen i samband med anmälningarna.
– Vi kan se på filmen att det borde gå att identifiera personerna, säger Mikael Pettersson.
Håkan Karlsson, kommunpolis i Vimmerby-Hultsfred, bekräftar att man har några misstänkta för skadegörelsen.
– Det verkar vara personer i en yngre kategori som varit i farten, säger han. Och de kan vänta sig ett samtal om förhör vad det lider.
Det kan också bli så att socialförvaltningen kan bli inkopplad, eftersom vissa av de misstänkta inte fyllt 15 år.
Eftersom järnvägsstationen i Hultsfred, inklusive väntsalen, är byggnadsminnesförklarad är det extra allvarligt med den här skadegörelsen.
Länsstyrelsen i Kalmar har tillsynen på byggnaden.
– Det är historiskt värdefulla byggnader som har det här skyddet. Byggnaderna är tänkta att vara ett minnesmärke och de ska bevaras för all framtid. Det är därför det finns ett regelverk för hur de ska skötas, säger antikvarie Lotta Lambke.
– Akuta reparationer får givetvis göras, men samtidigt ska fastighetägaren ta kontakt med oss, så vi kan resonera oss fram till en permanent lagning.