Chaufför tog stryptag på pojke

En pojke kastade snöboll mot en bil. Nu döms en man i 60-årsåldern för misshandel. Det efter att han i samband med händelsen tagit stryptag runt pojkens hals.

En chaufför har dömts för att ha tagit stryptag på en pojke i Hultsfreds kommun under förra vintern.

En chaufför har dömts för att ha tagit stryptag på en pojke i Hultsfreds kommun under förra vintern.

Foto: Johannes Widergren

Hultsfred2023-02-17 13:32

Händelsen skedde den 23 februari 2022 i Hultsfreds kommun. Pojken ska tillsammans med ett par kompisar ha kastat snöboll mot en taxibil. I vittnesförhör har pojken berättat han kastade en snöboll som träffade bilen med ett brak och hur taxin sedan vände och kom i full fart. Föraren, mannen i 60-årsåldern, gick ur bilen, tog stryptag och frågade varför de kastade snöbollar. Pojken vittnade om att det var ett hårt grepp som hölls i 10-15 sekunder och att han inte kunde andas. 

Mannen förnekar gärningen och har i vittnesmål sagt att han tog tag i jackan, inte halsen, och att han drog pojken fram till bilen som var drygt fem meter bort frågade varför han kastade snöbollar.

Pojkens vittnesmål stöds av kompisarna som berättar att pojken var så chockad att han inte kunde prata efteråt. 

Händelsen ska ha orsakat pojken rodnad och smärta. Han ska inte ha behövt uppsöka sjukvård. 

Kalmar tingsrätt menar att åtalet får ett mycket starkt stöd genom fotografier tagna i anslutning till händelsen. I domen beskrivs det hur det på ett foto syns flera parallella röda ränder, som efter fingrar, på pojkens hals. I en sammantagen bedömning finner tingsrätten åtalet styrkt och att gärningen ska bedömas som misshandel av normalgraden.

Påföljden är satt till villkorlig dom med samhällstjänst. Mannen ska även betala skadestånd på 10 000 kronor för kränkning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!