- Osäkerheten är största problemet, säger en av de anställda ambulansförarna Håkan Wilandson. Det har talats om både lönesänkningar och att vi ska bli en "femminutersstation" även på kontorstid.
Förslaget om att privatisera ambulansen i Virseum och Borgholm diskuterades under landstingsstyrelsens beredning i slutet av december. Och med dagarna som gått har oron vuxit sig allt större.
- För egen del är jag inte alls sugen på att bli privatanställd, fortsätter Håkan Wilandson. Att landstinget inte driver verksamheten i vinstgivande syfte, tycker jag känns lugnare.
Lugnade inte
Och oron sägs som sagt vara största problemet även på stationen i Virserum, där fem anställda jobbar. Informationen som gavs på ett personalmöte för någon vecka sedan lugnade inte det minsta.
- Politiskt och från ledningens håll har det sagts att man ska satsa på ambulansverksamheten, för att säkerställa vården för akut sjuka och skadade. Har ledningen och politikerna gått ifrån den linjen, frågar sig personalen.
Märkbar försämring
- Befolkningen i Virserum med omnejd har dessutom längre till sjukvården efter neddragningar på vårdcentralen i Vimmerby och vid sjukhuset i Oskarshamn. Att göra om stationen till en beredskapsstation, vilket betyder bostadsberedskap och fem minuters anspänningstid dygnet runt, innebär väldiga försämringar.
Det mest optimala för alla är istället en 90-sekundersstation dygnet runt, menar personalen. En sammanslagning med Hultsfred skulle dessutom lösa problemet med sjuksköterskor och personalenstredje förslag är att Virserum tillsammans med Hultsfred blir en sattelitstation.
Chefen vill se privat ambulans
Verksamhetschef Roland Johansson vill privatisera ambulansen i Virseum.Ett förslag som skapar oro på stationen.
Håkan Wilandson och Anna-Lisa Andersson ser inte positivt på förslaget att privatisera ambulansen i Virserum. Foto: Per-Olof Paulsson
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!