Chockhöjning av sophämtningen – 10 procent dyrare

Sophämtningen chockhöjs nästa år. Enligt förslaget från ÖSK behövs en höjning med tio procent för att klara prisökningarna på bland annat drivmedel.

Renhållningen kommer att bli ordentligt mycket dyrare nästa år. Kommunledningen godkänner en höjning på tio procent. Men inte helt utan diskussioner.

Renhållningen kommer att bli ordentligt mycket dyrare nästa år. Kommunledningen godkänner en höjning på tio procent. Men inte helt utan diskussioner.

Foto: Klas-Göran Bäck (arkiv)

Hultsfred2022-11-30 15:00

Precis som med vatten och avlopp ska renhållningen betala sig själv, utan att belasta skattebetalarna säger regelverket.

Det gör att ÖSK, som ansvarar för renhållningen, räknat ut att det behövs en höjning av taxan på tio procent för att möta kostnadsökningar på drivmedel och annat.

Förslaget fick godkänt av kommunledningen, om än inte helt smärtfritt. Socialdemokraterna ville se en mindre höjning. Men i sann Hultsfredsanda snackade politikerna ihop sig om en kompromisslösning.

Den här tioprocentiga höjningen kommer att gälla fram till halvårsskiftet och under tiden ska det göras en utvärdering.

– Då kan vi se hur det slår, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Socialdemokraterna föreslog också att man skulle använda ett litet överskott på renhållningskontot, för att inte behöva göra så stor höjning.

Det finns också en liten "baktanke" med den här höjningen. Att få fler att välja det gröna abonnemanget, med en mer långtgående sortering av avfallet. Det gröna abonnemanget är lite billigare och höjningen slår inte lika hårt.

– Vi vill att fler ska sortera mer, säger Rosander.

Även Tommy Rälg (S) är med på att taxan höjs, om än inte i samma omfattning som majoriteten föreslår. Och han vill i stället lyfta fram S-förslaget om att använda en del av överskottet för att minska höjningen.

Lars Rosander betonar dock att överskottet är tänkt att användas till annat, exempelvis att köpa in nya sopkärl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!