Chockhöjning på fjärrvärme – höjs med 33 procent

Nevel höjer priset på fjärrvärme med 33 procent i Hultsfred. "Det är en väldigt stor höjning som vi förstås tycker är jättetråkig", säger försäljningschef Per Ander.

Nevel höjer priset för fjärrvärme med 33 procent i Hultsfred. "Med höjningen vi nu gör få vi inte ens full kostnadstäckning för de bränslepris höjningar vi har", säger försäljningschef Per Ander.

Nevel höjer priset för fjärrvärme med 33 procent i Hultsfred. "Med höjningen vi nu gör få vi inte ens full kostnadstäckning för de bränslepris höjningar vi har", säger försäljningschef Per Ander.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2023-05-30 12:58

Prishöjningen börjar gälla den 1 augusti. Anledningen uppges vara energikrisen som gjort att priset på bränsle för fjärrvärmeproduktion ökat kraftigt.

– Det här är ingenting vi vill. Att vi höjer kostnaderna beror enbart på våra egna bränslekostnader. Vi har en omvärld där det råder brist på billig energi, säger Per Ander.

Nevel har 19 fjärrvärmenät i cirka 15 kommuner och höjer nu priserna generellt med 15-40 procent. Hultsfred är en av de platser där priset ökar mest.

– Priset på bränsle har mer än fördubblats i Hultsfred. På två år har bränslepriset gått upp med cirka 120 procent. Den här höjningen vi gör är mindre än vad våra kostnader för bränsle ökar. Sedan har vi också allmän inflation. Så det här tär på vårt resultat.

undefined
Finns det risk att ni kommer lägga ner verksamheten i Hultsfred? "Nej, vi är glada att vi ändå har lyckats säkra bränsle för nästa säsong, om än till ett väldigt högt pris. Det ska vara tryggt med fjärrvärme", svarar försäljningschef Per Ander.

Men är en höjning på 33 procent rimlig?

– Ja 33 procent är en rimlig höjning ur vårt perspektiv då Nevels bränslekostnader ökat med 124 procent, men jag förstår om våra kunder kommer ”knyta näven i fickan”.

Hur ser ni på risken att nu förlora kunder?

– Vi hoppas på en förståelse. Vi tror på 1-2 års sikt att våra bränslepriser kommer gå ner igen.

Kommer ni då sänka priset?

– Ja det kommer vi i så fall.

Prishöjningen gäller det totala priset för fjärrvärme, inklusive både grundavgiften och en energiavgiften. I Hultsfred har Nevel i nuläget drygt 150 kunder. Av dem är cirka 80 privatkunder. Övriga är kommunala fastigheter, bostadsbolag, bostadsrättföreningar, företag och privata fastighetsägare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!