Corona tvingar fram nyheter vid kyrkovalet

I år blir det en del nyheter när det gäller vallokalerna. För att coronasäkra kyrkovalet, tvingas pastoratet på några orter att byta vallokaler.

Göte Eklund berättar att smittorisken har tvingat fram en del förändningar i kyrkovalet. Bland annat i valet av vallokaler.

Göte Eklund berättar att smittorisken har tvingat fram en del förändningar i kyrkovalet. Bland annat i valet av vallokaler.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-08-13 15:00

Ombyggnad och smittsäkerhet har tvingat fram nytänkande. Bland annat kommer vallokalerna att vara "enkelriktade". Det vill säga de ska ha en ingång och en utgång. Allt för att undvika trängsel i dörrarna, och smittorisken. 

– Det kunde vi inte lösa i Vena församlingshem, så i stället flyttar vi in valet i kyrkan, säger Göte Eklund.

Det görs även i Hultsfred, eftersom församlingsgården där inte är tillgänglig. Ombyggnaden är inte klar ännu. I Järeda är det träffpunkten Violen som blir vallokal och i Silverdalen blir det Dagcentralen. Men i övrigt blir det i församlingshemmen som vanligt.

Det har kallats det tysta valet, det föregås inte av hätska debatter, högljudda demonstrationer eller ens av valaffischer. Men det är bara en månad kvar till kyrkovalet.

Centerpartiet och Socialdemokraterna deltar i valet som partier. Det finns också en politiskt obunden samlingslista, som i dagsläget har de flesta platserna i kyrkofullmäktige i pastoratet. Den listan toppas av Ulla Lisedahl, Vena före Elisabeth Vidén, Hultsfred och Göran Ekelund Virserum.

Socialdemokraterna toppar sin lista med Ingela Rälg Hultsfred, före Carola Nilsson, Målilla och Marie Eklind Hultsfred.

Centern går fram med Gunborg Nilsson Lönneberga, före Jörgen Nilsson Virserum och Britt-Marie Harrysson Vena.

Det finns nästan 7 400 medlemmar i kyrkan, som är röstberättigade i kyrkovalet. Men Göte Eklund (C), ordförande i pastoratets valnämnd berättar valdeltagandet förra gången höll sig kring blygsamma 20 procent.

Trots att kyrkovalet i mångt och mycket sker i det tysta, och inte lockar så stora skaror, krävs det ändå mycket förberedelser. 

– Vi började redan i höstas, säger Göte Eklund. Man måste vara ute i tid med förberedelserna. Som att beställa valkuvert, hitta vallokaler och personal och organisera förtidsröstningen.

I det här kyrkovalet röstar man förutom på kyrkofullmäktige också till stiftsfullmäktige och till kyrkomötet. Det är som vid det andra valet, lokalt, regionalt och riks.

Göte Eklund berättar också att pastoratet gått ut till hushållen i kommunen med en informationsfolder som ger besked om när, var och på vad man kan rösta. Antingen på plats, genom ombud eller kanske per brev. Sjätte september öppnar förtidsröstningen och själva valdagen är den 19 samma månad.

Församlingsgården i Hultsfred är under renovering. Därför får vallokalen flytta tvärs över gatan in i kyrkan.
Församlingsgården i Hultsfred är under renovering. Därför får vallokalen flytta tvärs över gatan in i kyrkan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!