Känslorna för forna hemlandet Brasilien bleknar inte

Elaine Sanches förlorade fem nära och kära i Brasilien i covid-19 på ett halvår. Hon fördömer president Bolsonaros sätt att hantera coronapandemin. "Vännerna frågar mycket om Sveriges strategi".

Elaine Sanches hjärta klappar starkt för Brasilien och människorna där, trots att hon bott längre tid i Sverige. Hon blir bestört när hon tänker på hur många människoliv coronapandemin krävt. "Bolsonaro nonchalerar viruset, så förra veckan hölls en manifestation för att få bort honom som president", säger hon.

Elaine Sanches hjärta klappar starkt för Brasilien och människorna där, trots att hon bott längre tid i Sverige. Hon blir bestört när hon tänker på hur många människoliv coronapandemin krävt. "Bolsonaro nonchalerar viruset, så förra veckan hölls en manifestation för att få bort honom som president", säger hon.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-06-27 16:00

26 år i Sverige betyder att Elaine Sanches bott längre här än i Brasilien. Men känslan för forna hemlandet och människorna där bleknar inte.

– Jag kommer aldrig bli svensk, men när jag är i Brasilien är jag mer svensk än brasiliansk. Jag vill fortsätta kämpa för mitt land och människorna där, även om jag inte bor där, säger Elaine Sanches och tillägger:

– Det som lockade mig till Sverige var ren kärlek, och det som håller mig i Sverige är kärlek.

Elaine Sanches ledde protester mot Bolsonaro i Sverige innan han demokratiskt valdes till president. Hon försöker göra skillnad, tillsammans med brasilianska kvinnor världen över. Hon visar fortfarande på olika sätt, att hon är motståndare till hans politik och hon reagerar fortfarande starkt på hur han, som hon tycker, uttalar sig kontroversiellt om kvinnor, fattiga, homosexuella och mörkhyade.

undefined
Riggar för livesändning. Elaine Sanches ordnar livesändningar, med deltagare från många olika länder, där man diskuterar olika viktiga teman. Pandemin är förstås ett av dem.

Sedan pandemin bröt ut ifrågasätter hon även hans sätt att hantera covid-19.

– Nu har över en halv miljon människor dött i Brasilien, säger Elaine Sanches som själv förlorat fem av sina nära släktingar och vänner.

När hon delar med sig av det kan hon inte längre hålla tillbaka tårarna.

– Redan i november erbjöds Bolsonaro flera miljoner vaccindoser, men tackade nej. Fattiga och mörkhyade drabbas hårdast. I de fattigaste områdena finns det inte vatten till att tvätta händerna, utan det hämtas i sjön, handsprit blev dyrare när efterfrågan ökade, ursprungsbefolkningen nekades vård och i Amazonas saknades syrgas så människor kvävdes till döds, berättar Elaine för att ge en bild av hur det ska ha fungerat där.

undefined
Elaine Sanches blir glad när hon tänker på sitt forna hemland Brasilien.

Hennes vänner frågar mycket om den svenska strategin och är avundsjuka på hur pandemin hanteras här.

– Jag beundrar stadsepidemiolog Tegnell, som jag tycker gjort ett fantastiskt jobb, och jag har hela tiden velat vara en förebild och följt restriktionerna samtidigt som jag är helt förkrossad över att det har fått gå till som det har i Brasilien – på grund av en enda person.

– Han har motiverat människor att fortsätta umgås och leva som om ingenting hänt, fortsatt samla stora folksamlingar omkring sig, tagit barn i sin famn utan att bära ansiktsmask och varit motståndare till lockdown, exemplifierar hon.

Vändningen kom när borgmästaren i delstaten São Paulo enligt Elaine blev först att gå emot Bolsonaro genom att köpa in vaccin på eget initiativ.

– Många människor hade inte behövt dö. Tack och lov är det inte många jag känner i Sverige som smittats – och ingen har behövt dö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!