Då sker byggstarten för solcellsparkerna i Hultsfred

Byggstarten närmar sig för de båda solcellsparkerna vid Hultsfreds flygplats. "Det blir ett jättehäftigt område", säger Karoline Neumann, projektledare på Helios Nordic Energy.

Alight och Neoen ska bygga en solcellspark med en installerad effekt på minst 90 megawatt vid start- och landningsbanorna på flygplatsen.

Alight och Neoen ska bygga en solcellspark med en installerad effekt på minst 90 megawatt vid start- och landningsbanorna på flygplatsen.

Foto: Alight

Hultsfred2023-02-15 05:00

Vimmerby Tidning har tidigare berättat om planerna för flygplatsområdet. Alight och Neoen ska bygga en gigantisk solcellspark vid start- och landningsbanorna på flygplatsen, samtidigt som Helios Nordic Energy planerar en liknande anläggning söder om flygplatsen.

Det sistnämnda bolaget beviljades nyligen bygglov för att uppföra en byggarbetsplats med upplag, arbetsbodar och parkeringsplatser drygt 500 meter nordväst om landningsbanan.

– Solcellsparken i sig är inte en bygglovspliktig enhet enligt plan- och bygglagen. Vi har ansökt för de delar av solcellsparken som har bygglovspliktiga enheter. Upplagsytan har fått ett bygglov och transformatorstationerna har fått ett bygglov, säger Karoline Neumann, projektledare för samråd och tillstånd på Helios Nordic Energy.

undefined
Hultsfreds flygplats blir ett nytt energicentrum i och med satsningarna på solcellsparker.

När planerar ni att börja bygga solcellsparken?

– Det pågår dialoger med Eon om nätanslutningen. Där är det några detaljer kvar som ska diskuteras innan vi kan bestämma byggstart.

Räknar ni med att börja bygga inom det närmaste halvåret?

– Det är drömscenariot, men planerad byggstart är 2024.

Även Alight börjar bli redo att sätta spaden i jorden.

"Projektet har ansökt om och fått tillstånd från Länsstyrelsen, har genomfört informationsmöte med närboende och förbereder nu för byggnationsstart", skriver Meredith Popolo, tillförordnad kommunikationschef på Alight, till Vimmerby Tidning.

undefined
Alight har bland annat byggt en solcellspark på 18 megawatt utanför Skurup i Skåne. Parken var störst i Sverige när den invigdes förra året.

När sker byggstarten för solcellsparken på Hultsfreds flygplats?

"Enligt vår nuvarande plan hoppas vi kunna påbörja byggnationen under andra halvan av 2023 och parken ansluts till elnätet 2025. Exakt tidslinje fram till byggstart styrs huvudsakligen av transformatorstationerna och hur lång tid det tar för nätägaren att ansluta anläggningen till elnätet."

De båda bolagen har inget samarbete.

– Nej, det är två olika projekt, säger Karoline Neumann.

Har det någon betydelse vilket av solcellsprojekten vid flygplatsen som blir klart först?

– Nej, vi tänker och tror på att båda kommer att kunna realiseras och genomföras. Då blir det ett jättehäftigt område med två verksamhetsutövare och så stora solcellsparker, säger Karoline Neumann.

undefined
Alight och Neoen ska bygga en solcellspark med en installerad effekt på minst 90 megawatt vid start- och landningsbanorna på flygplatsen.

Vilka entreprenörer som får i uppdrag att bygga solcellsparkerna återstår fortfarande att se.

"Vi har ännu inte gjort klart med entreprenör för projektet. Det sker nu under våren", skriver Meredith Popolo.

– Vi har börjat fundera lite, men det är inte klart, säger Karoline Neumann.

Siktar ni på att ha en lokal entreprenör?

– Vi ser gärna att lokala entreprenörer bygger parken, säger Karoline Neumann.

Båda bolagen har haft informationsmöten med närboende.

– Det är väldigt positivt att vi har fått bra feedback på våra planer. Det har också uttalats ett visst intresse från andra markägare i området för att arrendera ut mer mark, säger Karoline Neumann.

undefined
Illustrationen visar området söder om flygplatsen där Helios Nordic Energy ska bygga sin solcellspark.

Hon uppger att det kan bli aktuellt för Helios att bygga fler solcellsparker i Hultsfredstrakten, om det finns plats i elnätet.

– Vi tittar hela tiden på var det är möjligt att bygga fler. Vi är öppna för sådana dialoger, även om det ligger längre fram i tiden.

Skulle det kunna bli lika stora solcellsparker som den ni ska bygga vid flygplatsen?

– Det är helt upp till nätägarna och deras planer, så det ligger inte riktigt i våra händer. Det är en dialog som pågår hela tiden. Vi utreder mark och var man kan koppla in mer el i nätet.

Två stora solcellsparker ska byggas vid Hultsfreds flygplats.
Två stora solcellsparker ska byggas vid Hultsfreds flygplats.
Solcellsparkerna

Alights och Neoens solcellspark på Hultsfreds flygplats får en effekt på minst 90 megawatt. Den kommer att generera el motsvarande den årliga användningen av hushållsel i 16 000 bostäder. Klädkedjan H&M har skrivit avtal om att köpa el från parken.

Helios Nordic Energys solcellspark, som ska byggas direkt söder om flygplatsen, väntas få en effekt på 70 megawatt. Elproduktionen från anläggningen kommer att motsvara 63 miljoner körda mil med elbil, eller årsförbrukningen för 42 000 elbilar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!