Sjukvården förbereder sig inför den väntade influensaepidemi som brukar slå till i början av varje år. Distriktssköterska Karolina Strid på Hultsfred Hälsocentral får kontinuerligt rapporter om smittspridningen från smittskyddsläkaren. Senast för en vecka sedan kom det information om att antalet influensafall ökar i Sverige. Då diagnostiserades de första fallen i Kalmar län. Man kan förvänta sig ströfall under helgerna, men troligtvis kommer influensatoppen att dröja ytterligare några veckor. Vanligen sprids influensan från norr till söder.
– Årets vaccin innehåller skydd mot flera typer av influensa, berättar Karolina Strid.
Vaccination rekommenderas i första hand till riskgrupper. Dit räknas personer med olika typer av lung- och hjärtproblem, äldre och gravida.
– Jag tycker att det är speciellt viktigt att tänka på att inte smitta ner nyfödda barn eller dem med nedsatt immunförsvar i vår omgivning, med influensa, råder Karolina Strid.
– Vi har visserligen begränsat med vaccin här hos oss, men de doser som finns ska inte ligga i vårt kylskåp och bli för gammalt. Det ska användas, betonar hon.
Karolina Strid tror att det motstånd mot influensavaccinering som en del personer har, har sitt ursprung i de vacciner som användes på 1970- och -80-talen och som inte var så effektiva.
– Visst finns det en viss tvekan inför vaccination ibland bland allmänheten, men vi skulle inte rekommendera det om vi inte trodde på att det är bra. Det finns många skäl att vaccinera sig, menar hon.