Det var ett av de budgetförslag som presenterades av majoriteten i går.
- Ett mycket välkommet och glädjande besked som kommer alla till gagn inom området, säger Niclas Thuresson, ambulanschef i Vimmerby-Hultsfred-Virserum. Satsningen ökar tillgängligheten och därmed tryggheten.
1,4 miljoner extra
S, V och MP vill tillföra verksamheten ytterligare 1,4 miljoner kronor under 2018. Syftet är att förbättra tillgängligheten i den mellersta länsdelen, som utöver Hultsfred och Vimmerby även omfattar Högsby och Oskarshamns kommuner.
- Inom mitt område finns en dygnsambulans på vardera ort Vimmerby, Hultsfred och Virserum veckans alla dagar, berättar Niclas Thuresson. Utöver det en dagambulans i Vimmerby måndag till fredag.
- Nu är det tänkt att det ska bli två dagambulanser, en i Vimmerby och förmodligen en i Oskarshamn, även om helgerna, tillägger kollegan Andreas Gabrielsson.
Mer personal
Med andra ord. Bilarna finns, men de ska rulla mer, veckans alla dagar. Så åtminstone två ytterligare personer ska anställas.
- Det finns personal som har anställning, men inte har schemarad att gå på, så kallade LAS-anställda. Vi har redan hunnit spåna lite och det verkar som det klarar sig med personal om vi pusslar, förklarar Niclas Thuresson. Gör det inte det får vi söka folk.
Ökad väntetid
Den här satsningen görs mot bakgrund av att väntetiden på ambulans i tio av länets tolv kommuner från 2012 till 2016. Det visar färska siffror som SOS Alarm tagit fram på uppdrag av Hjärt- och Lungfonden.
Bara i Västerviks och Torsås kommun har den så kallade responstiden minskat, medan den ökat med 1,6 minuter i Hultsfreds kommun. I snittet tar det nu 16 minuter från larm till insats är igång på plats. Tre minuter över rikssnittet. Bara Högsby (19 minuter) och Mörbylånga (17,1) har längre responstid än Hultsfred.
SOS Alarms siffror visar att vi har svårt att nå upp till målet att vi ska vara på plats inom 20 minuter vid prio-ett-larm, så det är väldigt positivt att politikerna förstår problematiken, säger Niclas Thuresson.