Dålig lönsamhet bakom stängning

Lönsamheten störtdök i samband med att Solrosbarnens HVB-hem startade.
Så i dag avvecklas Vena Värdshus och matboden.

Dålig lönsamhet är anledningen till att Kim Barman nu lägger ner Vena Värdshus och matboden. Kunderna har minskat stadigt sedan Solrosbarnens HVB-hem startade.

Dålig lönsamhet är anledningen till att Kim Barman nu lägger ner Vena Värdshus och matboden. Kunderna har minskat stadigt sedan Solrosbarnens HVB-hem startade.

Foto:

Hultsfred2016-09-29 16:30

– Det var ett jättesvårt beslut att ta, säger Kim Barman, som driver alla tre verksamheterna. Jag tänker främst på de gamla människor som ätit här och handlat i butiken.

Grubblat fram och tillbaka

Så hon har tänkt och grubblat fram och tillbaka. Men nu var det inte försvarbart längre att driva värdshuset och butiken vidare.

Sedan sex månader tillbaka har Kim Barman tvingats konstatera att intäkterna minskat stadigt och drastiskt.

Numera äter i snitt fyra till sex personer per dag på värdshuset, mot 10-15 ibland 30 tidigare. Och försäljningen i butiken vill hon knappt ens tala om. Exempelvis har bara ett fåtal personer kommit för att handla glass, trots den varma sommaren.

– Det är tragiskt, säger Kim Barman. Innan vi gick ut offentligt med att vi hade ensamkommande flyktingpojkar boende här märkte jag ingen försämring, men när det blev känt att vi startat även HVB-hem minskade försäljningen med 70-90 procent.

Matboden öppnade den 21 september 2013. Tanken var att den skulle vara, ska vi kalla det, en nödfallsaffär. När exempelvis mjölken är slut. Direkt visade Venaborna sin uppskattning.

Men i dag fredag lägger alltså Kim Barman och Janne Gylling ner både värdshuset och matboden på grund av dålig lönsamhet. Och avtalet med DHL är uppsagt.

– Ingen vet vad som händer i framtiden, så länge får vi fortsätta utveckla HVB-verksamheten. Avtalet är på 13 platser och för tillfället har vi 11 pojkar boende hos oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om