Alla ungdomar med funktionsnedsättning passar inte in i en vanlig idrottsförening.
- De har egentligen lika stor rätt att få tillgång till föreningslivet, säger Susanne Svenson som jobbar med projektet.
Men verkligheten ser annorlunda ut. Det finns alldeles för lite att göra för dessa ungdomar.
- Samtidigt vet jag att efterfrågan är jättestor, säger Susanne.
Därför är tanken att starta en idrottsskola för dessa ungdomar. Där tjejer och killar i skolåldern ska få prova på olika idrotter - på sina villkor. Efter sina egna förutsättningar.
- Det ska handla om motion i största allmänhet och i en förlängning gärna också kulturella aktiviteter.
Prova på
Tanken är att ungdomarna ska kunna gå till en och samma lokal, för att prova på olika idrotter i mindre grupper. Förutom aktiviteter som simning och bowling exempelvis som förstås kräver sin specifika lokal.
- Varje aktivitet provas under tre veckor, sedan byter man till något annat, förklarar Susanne Svenson. Antingen känner man sig därefter mogen att gå in i det ordinarie föreningslivet eller börjar man om med en ny "prova-på-runda" under ytterligare ett år.
Dåligt gehör för idrottsskola för funktionshindrade
Susanne Svenson drömmer om en idrottsskola för ungdomar med funktionshinder.En sådan som finns i Västervik.- Men det har varit väldigt trögt gensvar från föreningarna, säger hon. Bara tre har nappat på idén hittills.
Att kunna träna exempelvis fotboll är inte självklart för alla. Därför håller Susanna Svenson på att starta en idrottsskola för ungdomar med funktionshinder.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!