Daniel tar över anrikt företag: "Det kändes självklart"

Det anrika företaget Triabo Brunnsborrning lever vidare. Och det är fullt upp att göra just nu. När väderlekstjänsten varnar för en ny torrsommar, är det många lantbrukare som behöver nya och djupare brunnar.

Det anrika företaget Triabo Brunnsborrning får nytt liv, när Daniel Franzén tar över. Och han har fullt upp att göra nu.

Det anrika företaget Triabo Brunnsborrning får nytt liv, när Daniel Franzén tar över. Och han har fullt upp att göra nu.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2023-05-08 20:00

Daniel Franzén har fullt upp. Det är många som vill installera eller uppgradera sina värmepumpar. Då behövs nya borrhål. 

– Det kändes självklart att ta över Triabo Brunnsborrning för att firman skulle få leva vidare, säger Daniel Franzén. Jag är ju nästan uppvuxen i firman. Som treåring var jag dagbarn i familjen. 

Sedan har han jobbat i företaget i 20 års tid. Och innan dess hängde han med en hel del. Bara för att det var kul med alla stora maskiner.

undefined
Nästan 20 ton väger borrmaskinen. Men det blir inte mycket sönderkört i trädgårdarna, säger Daniel Franzén, tack vare larvfötterna.

Triabo Brunnsborrning startades i början på 1980-talet av smått legendariske Inge Snygg. När han gick bort, hastigt och oväntat för något år sedan, var det ingen tvekan. Daniel Franzén klev in som ny ägare. 

Vimmerby Tidning träffar honom i en trädgård i centrala Hultsfred. Tillsammans med Bengt Helgesson håller han på att packa ihop sin utrustning för att dra vidare, efter att ha borrat en 200 meter djup energibrunn. Nästa jobb handlar om en vattenbrunn i Eldstorp utanför Lönneberga.

Daniel Franzéns telefon ringer, det gör den ganska ofta nu. Det blir en paus i intervjun så länge.

– Det var en kund som ringde. Han ville höra sig för om en vattenbrunn. Och det kan vi ordna.

SMHI har varnat för att det kan komma att bli en torrsommar till i år. Och med tidigare års erfarenheter av torka är det många lantbrukare som vill gardera sig mot vattenbrist genom att ha nya, djupare brunnar.   

– Det går ju åt en hel del vatten om man har djur, säger Daniel Franzén.  

undefined
Ett par svarta slangar sticker upp ur jorden. Det är inte mycket som skvallrar om att hålet är 200 meter djupt.

För många drar det sig så smått ihop till ett byte, första generationens värmepumpar börjar bli slitna. Och det betyder ännu mera jobb för företaget, som både borrar för vattenbrunnar och energibrunnar. Företaget har också en egen expert på just djupvattenbrunnar.

– Lars-Åke Gustafsson har jobbat länge med att montera djupvattenbrunnar, och kan allt om det. Totalt är vi tre i firman. Det är jag, Bengt och Lars-Åke, säger Daniel Franzén.

Dagens energipriser gör att det är hett med bergvärme just nu. Men även om det är leveranstid på värmepumpar, så kan det vara läge att se över sitt borrhål, tycker Daniel Franzén.

– För att få ut mesta möjliga av sin nya anläggning bör man uppdatera borrhålet också. Förr i tiden borrade man inte lika djupt som vi gör idag.

Från det ena jobbet direkt till det andra. Det är många som vill ha brunnar borrade nu, när SMHI förutspår ännu en torrsommar.
Från det ena jobbet direkt till det andra. Det är många som vill ha brunnar borrade nu, när SMHI förutspår ännu en torrsommar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!