Därför bildas ett nytt kommunförbund

När landstinget och regionförbundet i Kalmar län går samman vd årsskiftet finns en oro för att kommunala samarbetsfrågor kan falla mellan stolarna.

Jonas Engdahl informerade kommunfullmäktiges ledamöter om det kommunförbund som bildas i länet.

Jonas Engdahl informerade kommunfullmäktiges ledamöter om det kommunförbund som bildas i länet.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2018-12-11 14:00

Därför bildas från första januari ett helt nytt kommunförbund. Vid senaste kommunfullmäktigemötet fanns Jonas Engdahl på plats och berättade mer vad det innebär.

– Det nya förbundet ska i första hand jobba med primärkommunala frågor, sa han. Saker som social välfärd, hälsofrågor och utbildningsfrågor till exempel. Och förstås en hel del till, för att främja samverkan mellan kommunerna.

Hultsfreds kommun kommer att gå med i det här förbundet tillsammans med de övriga kommunerna i länet, en slags förening med gemensamt ägande.

– Det kommer att finansieras med medlemsavgifter till en del, sa Engdahl, men också av andra avgifter. Det ska dock inte bli dyrare än dagens avgifter till regionförbundet.

Han berättade också att kommunförbundet kommer att få en betydligt mindre organisation, än det nuvarande regionförbundet. Från dagens 80 medarbetare till i storleksordningen 20.

Åke Nilsson (KD) poängterade också att den här satsningen kommer till på kommunernas eget initiativ.

– Det är inget som pådyvlats oss uppifrån, sa han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!