Det blir sommarlovsbiljetter till unga

Åka till kompisar, dra in till stan och fika, åka till sommarjobbet... De möjligheterna ser ut att öppna sig för Hultsfreds ungdomar.

Gratis bussresor för unga ser ut att bli verklighet i sommar. Hultsfreds kommun är redo att satsa en dryg halvmiljon på sommarlovsbiljetter.

Gratis bussresor för unga ser ut att bli verklighet i sommar. Hultsfreds kommun är redo att satsa en dryg halvmiljon på sommarlovsbiljetter.

Foto: Ellinor Ljung

Hultsfred2023-03-29 10:54

Kommunledningen har föreslagit att man ska bjuda på sommarlovsbiljetter även i år. Det innebär att unga från sjätte klass till tvåan på gymnasiet får möjlighet att åka gratis med KLT-bussarna i sommar. 

Länstrafiken gick ut med ett erbjudande till kommunerna i länet, och efter en del undersökningar vill kommunstyrelsens arbetsutskott nappa på erbjudandet.

Det är inte riktigt hugget i sten ännu, kommunstyrelsen har sista ordet. Men det råder full enighet i arbetsutskottet, både majoritet och opposition är överens om fördelarna.

– Det känns verkligen bra att kunna göra det här, säger oppositionsrådet Tomas Söreling (S), i dessa tider är det kanske många föräldrar som helt enkelt inte har råd att skjutsa.

Kommunalrådet Lars Rosander (C) håller med:

– Det ger unga en möjlighet att resa, antingen det är till sommarjobb, eller till kompisar på andra orter. Vi ser det som en viktig hjälp till invånarna i dessa tuffa tider.

Kommunen är redo att slanta upp 530 000 kronor för att ge ungdomarna den här möjligheten.

– Det rör sig om nästan 1 000 biljetter, säger Lars Rosander.

Redan förra sommaren införde Hultsfred det här med sommarlovsbiljetter, och Rosander har tittat tillbaka på statistiken.

– Det visade sig att 70 procent av biljetterna vi köpte aktiverades och det gjordes 6 224 "blipp". Så många gånger "blippades" biljetterna. Men det är inte helt lätt att få en fullödig bild.

KLT:s sommarlovskort för ungdomar.
KLT:s sommarlovskort för ungdomar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!