Nyheten att kontoret i Hultsfred stänger var Dagens Hultsfred först att rapportera om.
Kontorschefen i Hultsfred, Marie-Louise Mobelius bekräftar för oss att det nu är bestämt att Hultsfredskontoret finns bland de bankkontor runt om i landet som Handelsbanken kommer att lägga ner.
Den 29 april blir sista dagen som kontoret har öppet. Sedan flyttas såväl personal som kunder över till kontoret i Vimmerby, som därmed fördubblas i storlek.
– Rent fysiskt kommer vi att finnas i Vimmerby fortsättningsvis, säger kontorschef Marie-Louise Mobelius. På så sätt samlar vi all kompetens på ett ställe och det blir lättare att fördela arbetsuppgifterna.
– Det är bara en lokal vi lämnar, säger Johan Lorentzon, länschef för Handelsbanken. Både kunder och personal följer med, så kunderna kan behålla sina bankkontakter.
Nedläggningen innebär också att banken lägger över än mer av verksamheten till digitala medier. Redan i dag sker en stor del av möten och kontakter via datorn.
– Vi har många kundträffar digitalt redan i dag, säger Marie-Louise Mobelius.
För närvarande beror det mycket på pandemin och att man inte kan träffas av den anledningen. Samtidigt har behovet av fysiska besök på banken minskat i samhället.
Inte minst eftersom kontantanvändningen minskat markant.
– Det finns andra sätt att komma åt kontanter i dagens samhälle, säger Marie-Louise Mobelius, som berättar att det var ett år sedan kontanthanteringen på banken upphörde. I stället etablerades ett kontantcenter i gallerian, med maskiner för både uttag och insättning.
Johan Lorentzon berättar också att bankens personal kan åka ut på besök. Och när väl pandemin är över finns det större möjligheter.
– Jag vet att kommunen har ett Co-Work-rum, säger han, ett rum som man kan hyra in sig för besök. Det är en spännande lösning som jag ser fram emot att kunna använda.
Det är ett utrymme i nya biblioteket som kommer att användas till sådant.
Stängningen av kontoret i Hultsfred är också en del i en större omorganisation inom Handelsbanken. Det handlar om att stärka de kontor som ska vara kvar och att länet blir en egen affärsregion.
– På så sätt kommer vi närmare kunderna, säger Johan Lorentzon. Dagens region syd som vi tillhör, sträcker sig från Malmö till Norrköping. Nu får länsbanken mandat att fatta besluten.