Så mycket höjs renhållningstaxan

Kommunalteknikförbundet ÖSK vill höja renhållningstaxan med närmare tusen kronor.

Taxan för ett grönt året-runt abonnemang ska höjas med 970 kronor, enligt ÖSK:s förslag.

Taxan för ett grönt året-runt abonnemang ska höjas med 970 kronor, enligt ÖSK:s förslag.

Foto: Tommy Söderlund/arkiv

Hultsfred2022-04-20 12:53

Det framgår av ett förslag till ny renhållningstaxa för 2022 i Hultsfreds kommun. Höjningen av taxan är tänkt att genomföras den 1 juni.

– För ett antal år sedan sänkte vi renhållningstaxan och varje hushåll fick sänkt taxa med 963 kronor om man hade det normala abonnemanget. Nu höjs taxan med 970 kronor, säger Tomas Söreling (S), oppositionsråd och ledamot i ÖSK.

Förslaget, som nu lämnas till kommunfullmäktige för beslut, innebär att taxan för ett grönt året runt-abonnemang med 370-literskärl höjs från 2 018 kronor till 2 987 kronor per år.

– Prismässigt går vi tillbaka till där det var en gång i tiden.

Det var i maj 2018 som renhållningstaxorna sänktes för att beta av ett upparbetat överskott.

– Vi visste om att det skulle vara en lägre taxa under ett antal år, i och med att vi kunde använda pengarna som var inbetalda sedan tidigare. Nu har vi förbrukat dem, och då får vi återgå till hur taxan var tidigare för att klara de löpande kostnaderna, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

En annan nyhet är att inga nya röda abonnemang (osorterat) eller gula abonnemang (ett sorteringskärl) kommer att kunna tecknas. Syftet är att möta de kommande nationella kraven på fastighetsnära insamling och främja ökad materialåtervinning.

– De som i dag har röda abonnemang kan fortsättningsvis få ha kvar det om man har särskilda skäl, säger Tomas Söreling.

För att behålla ett rött abonnemang kommer det att krävas intyg från hälsocentral eller liknande som visar att man inte kan sortera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!