De 16 tutorna som sprider signalen i Hultsfreds tätort fungerade som de skulle. Trots det kontaktade ett tiotal kommuninvånare räddningstjänsten efter testet.
– Jag vet att man har hört av sig från Mörlunda, Silverdalen och Vena. Det är möjligt att mina kollegor har fått samtal också, säger räddningschef Michael Hesselgård som berättar att Hesa Fredrik inte hördes i de mindre tätorterna eftersom de saknar tutor.
Har det aldrig funnits tutor i de mindre tätorterna?
– Nej, det har det inte. Det har suttit tutor på brandstationerna, men de tutorna har varit för att larma in brandgubbarna innan det fanns personsökarsystem och sådana saker.
Hesa Fredrik testas fyra gånger om året, och enligt Hesselgård brukar ingen höra av sig till räddningstjänsten i samband med testerna.
Myndigheterna brukar inte heller informera så mycket som man gjorde inför måndagens test.
– Jag förstår att folk blir oroliga. Framför allt när man säger att det kommer att tjuta, och alla tror att det kommer att tjuta överallt, men så är det inte. Det var väl en brist i den informationen. Till nästa gång vet alla att i Vena är det inte lönt att lyssna efter tutor.
Michael Hesselgård konstaterar att det finns många fler sätt att få viktiga meddelanden – information skickas bland annat ut via tv, radio, sms, sociala medier och appar.
– Det finns effektivare system än tutorna.