Därför pausades utskicken av inflyttarbrev

Under en period skickade Hultsfreds kommun inte ut några välkomstbrev till nya kommuninvånare, vilket har väckt reaktioner.

Malin Albertsson är turism- och informationschef på Hultsfreds kommun.

Malin Albertsson är turism- och informationschef på Hultsfreds kommun.

Foto: Olof Carlson/Privat

Hultsfred2022-04-18 20:30

"Vi trivs så bra men jag kan inte släppa att vi aldrig blivit välkomnade till kommunen", skriver en Virserumsbo som är besviken på att Hultsfreds kommun inte skickat något välkomstbrev till familjen.

Välkomstbrev kallas även för inflyttarbrev. Normalt sett skickas de ut var tredje månad, enligt turism- och informationschef Malin Albertsson. Men under perioden augusti–december 2020, då 151 hushåll flyttade till kommunen, pausade man utskicken.

– Det berodde dels på att vi tog fram lite nytt material till breven, sedan var det också under pandemiperioden, vilket gjorde att vi fick prioritera lite annorlunda. Men det är någonting som vi prioriterar att göra annars, och som vi ska och vill göra löpande, säger Malin Albertsson.

Efter att ha undersökt saken närmare tillägger hon att det under den aktuella perioden dessutom var svårt att säkerställa uppgifterna om nyinflyttade.

– Det innebar att familjer/personer utan uppehållstillstånd, som då kanske tillfälligt bodde i vår kommun, skulle kunna fått ett sådant brev. Vi bedömde då att ett inflyttarbrev skulle kunna skapa förvirring och det kändes inte bra rent mänskligt. Därför valde vi att pausa våra inflyttarbrev under denna period, men har självklart bemött nyinflyttade som kontaktat oss via mejl, besök eller telefon.

Enligt Malin Albertsson skickar Hultsfreds kommun numera även ut ett "kit" där broschyrer som almanacka och karta ingår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!