Därför samlas 600 kommunanställda: "Väldigt intressant"

Hultsfreds kommun satsar omkring 400 000 kronor på fortbildning för all personal inom socialförvaltningen.

Personalen inom socialförvaltningen turas om att gå på föreläsningarna i Hultsfred och Målilla. Totalt deltar cirka 600 anställda i fortbildningen.

Personalen inom socialförvaltningen turas om att gå på föreläsningarna i Hultsfred och Målilla. Totalt deltar cirka 600 anställda i fortbildningen.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2024-11-06 17:00

Under tre dagar arrangeras föreläsningar i Hultsfred och Målilla för de cirka 600 medarbetarna inom förvaltningen.

– Vi har sökt pengar från kommunens kompetensfond som vi har fått. Jag är jätteglad att jobba i en kommun där man inser värdet i att satsa på medarbetarnas fortbildning för att kunna bli lite bättre varje dag, säger Joachim Åberg, verksamhetschef för äldreomsorgen.

undefined
"Jag är jätteglad att jobba i en kommun där man inser värdet i att satsa på medarbetarnas fortbildning", säger Joachim Åberg, verksamhetschef för äldreomsorgen.

Han uppger att den totala kostnaden för satsningen uppgår till omkring 400 000 kronor, varav 100 000 kronor tas från den vanliga budgeten och resten från kompetensfonden. Förutom föreläsningar för personalen ingår en utbildning för cheferna i satsningen, som sedan fortsätter med ett program som medarbetarna ska följa på arbetsplatsträffarna.

Vimmerby Tidning var på plats när hemtjänstpersonal, socialsekreterare och andra yrkesgrupper samlades på Rock City under ett av föreläsningspassen.

– Det är väldigt intressant och ett väldigt viktigt ämne, säger socialsekreteraren Louise Gustafsson och får medhåll av kollegan Daniella Andersson.

Personalen fick tillfälle att reflektera kring hur de jobbar.

– Reflektion är en bristvara. Vi är jätteduktiga på att jobba, men vi reflekterar sällan kring vad som är bra och hur vi kan förstärka det, säger Joachim Åberg.

undefined
Socialsekreterarna Louise Gustafsson och Daniella Andersson som jobbar med ekonomiskt bistånd var två av deltagarna på Rock City.

Han berättar att socialförvaltningen, och särskilt äldreomsorgen, länge har jobbat med KASAM, vilket står för känsla av sammanhang, och salutogent förhållningssätt, vilket innebär att man fokuserar på det som är friskt.

– Men det stannade av lite grann när pandemin kom. 

Under pandemin lades mycket fokus på det dagliga arbetet, vilket gjorde att den typen av reflektioner fick stå tillbaka. Därför gör man ett omtag nu.

– Dessutom har vi fått in nya chefer och nya medarbetare, och de måste också få chans att komma in i det här tänket. Det är egentligen ingenting nytt, men vi tar ett omtag kring det.

Joachim Åberg menar att de behöver utveckla sitt sätt att arbeta.

– Det blir mycket fokus på hur vi ska jobba på ett klokt sätt, så att vi inte stressar ut oss själva. Kommer vi stressade gör vi inte ett bra jobb.

Samtidigt står socialförvaltningen inför besparingskrav, vilket han inte ser som ett hinder för utvecklingsarbetet.

– Det innebär inte nödvändigtvis att vi behöver vara fler människor eller att det behöver vara dyrare. Däremot vet vi att det är väldigt dyrt både ekonomiskt och mellanmänskligt med sjukskrivningar. Och varje person är viktig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!