Angrepp av granbarkborre – avverkning vid reservatet

Ett omfattande angrepp av granbarkborre i Hulingsryd naturreservat gör att ett stort antal döda träd måste tas bort. Samtidigt vill man också lyfta fram ek och björk.

Ingången till naturreservatet, gångbron, behöver också en genomgång. Den har hängt med både länge och väl.

Ingången till naturreservatet, gångbron, behöver också en genomgång. Den har hängt med både länge och väl.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2021-02-16 10:00

Hulingsryds naturreservat har gått från att vara en gammal soptipp till ett naturreservat. Det har fått sköta sig själv i många år och skogen är bitvis ordentligt grov. Men - granarna har drabbats hårt av insekternas framfart. Större delen av dem är döda och måste tas bort.

Nu på onsdag startar arbetet, som kommer att ta några dagar i anspråk.

– Vi gör det nu medan marken är frusen, så minimerar vi markskadorna, säger Jan Robertsson, skogsförvaltare på ÖSK.

– Vi ska också vara klara här innan fågellivet kommer i gång. Då vill vi inte vara här.

undefined
Silverån bildar en naturlig gräns för naturreservatet och i dess närhet kommer inga åtgärder att sättas in.

Det är ett känsligt kapitel att gå in med åtgärder i ett naturreservat och projektet innehåller en lång rad naturhänsyn. Som till exempel att lämna kvar många högstubbar och mycket död ved liggande på marken och i området närmast ån kommer man inte att göra något. Där sparas allt för fågellivets skull. Längre in i reservatet finns ett björkbestånd som lämnas delvis orört och de ekar som finns, både unga och gamla, kommer att huggas fram så att de får mer plats att breda ut sig. En del nya ekar kommer också att planteras.

Vidare kommer flera av de klenare tallarna att tas bort, för att skapa fler högstubbar.

– Vi gör det här för att gynna ek och björk i området, säger Jan Robertsson.

undefined
Skogsförvaltare Jan Robertsson förklarar att granbarkborren har gått hårt åt skogen i naturreservatet.

Sedan naturreservatet bildades för så där 20 år sedan har det blivit ett populärt promenadområde för många Hultsfredsbor och det gör att avverkningen måste skötas med extra försiktighet. Helst ska det inte bli några markskador alls.

– När vi är härifrån ska man inte kunna se att vi varit här alls, säger Jan Robertsson.

undefined
Man ser inte ett barr så långt ögat kan nå... Granbarkborrens härjningar har tagit död på träden och de ska nu plockas bort.

I samband med de här åtgärderna kommer man också att göra en översyn av den lilla gångbron över Silverån som byggdes i samband med att reservatet bildades. Den har hängt med länge, och det finns ett renoveringsbehov som ska fastställas. Och i förlängningen åtgärdas.

Jan Robertsson berättar det finns mycket höga naturvärden i det här området. Både när det gäller växter och djur. Inte minst fåglar. 

Länsstyrelsen har beviljat dispens för de planerade åtgärderna, enligt det förslag som tagits fram av miljö- och byggnadsnämnden. I det ursprungliga förslaget fanns också tankar på en rastplats inne i reservatet, men det sade nämnden nej till. I stället föreslogs att den skulle byggas vid servicebyggnaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!