David från Hultsfred ska läsa Strindbergs alla böcker

August Strindbergs samlade verk innehåller både klassiker och riktiga bottennapp. Hultsfredssonen David Andersson har bestämt sig för att läsa samtliga texter av nationalikonen.

David Andersson gör podcasten Bläck Metal tillsammans med Teodor Stig-Matz.

David Andersson gör podcasten Bläck Metal tillsammans med Teodor Stig-Matz.

Foto: Privat

Hultsfred2022-05-15 16:00

– Vi tyckte att det var på tiden att någon gjorde en podcast och pratade om August Strindberg, säger David Andersson som gör podden Bläck Metal tillsammans med författaren och kritikern Teodor Stig-Matz.

Litteraturvetaren och förlagsarbetaren David Andersson är uppväxt i Hultsfred men bor i Göteborg sedan 2016.

– I Hultsfred satt jag i ledningsgruppen för This is Hultsfred-festivalen. 

Mellan varje avsnitt av podcasten läser de båda programledarna en av de 72 volymerna i nationalupplagan av August Strindbergs samlade verk. Sedan pratar de om böckerna i podden.

– Det finns andra poddar som bara läser klassiker, men vi har verkligen bestämt oss för att läsa allting. Då får man också läsa allt uselt han har skrivit. För det ska man komma ihåg – allt han skrev var inte bra.

Än så länge är de bara i startgroparna. Tre avsnitt har släppts, men totalt ska det bli uppåt 100 avsnitt.

– Vi håller på och läser Röda rummet nu, säger David Andersson vars personliga favorit är en annan klassiker.

– Jag älskar Fröken Julie.

De pratar inte bara om böckerna, utan även om personen Strindberg och tiden han levde i. David Andersson försöker även få in sin småländska hemort i samtalet. Såvitt han vet besökte Strindberg dock aldrig Hultsfred.

– Han var på någon typ av cirkus utanför Stockholm. Då skrev han om att han hade sett två stycken albinos från Vimmerby. Det är väl det närmsta jag kommer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!