SM-final på första försöket – med ena foten på pallen

Hundradelarna blev avgörande när Hultsfredseleverna Gestur Wuopio Bornmarker och Albin Ingemarsson kvalade in till finalen i Ungdoms-SM.

Till USM-final på första försöket. Och med ena foten på prispallen redan. Adam Waxegård, Albin Ingemarsson, läraren Irfan Dzinic och Gestur Wuopio Bornmarker ser fram mot USM-finalen. Även om det är lite nervöst.

Till USM-final på första försöket. Och med ena foten på prispallen redan. Adam Waxegård, Albin Ingemarsson, läraren Irfan Dzinic och Gestur Wuopio Bornmarker ser fram mot USM-finalen. Även om det är lite nervöst.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-10-19 18:00

Det är första gången som Industriprogrammet på Hultsfreds gymnasium deltar i Ungdoms-SM i CNC-fräsning. Och de båda grabbarna, tillsammans med coachen Adam Waxegård, har redan ena foten på prispallen.

undefined
Det hänger på 100-delar av en millimeter, för att biten ska bli godkänd. Albin Ingemarsson, Gestur Woupio Bornmarker och Adam Waxegård följer spänt när läraren Irfan Dzinic kontrollmäter.

Det är fyra skolor från hela landet som tagit sig till den här finalen som hålls på Elmia i Jönköping om en månad.

– Av dem utses en etta och en tvåa, säger Joakim Svensson platschef på Additivt teknikcentrum, som driver industriutbildningen på uppdrag av gymnasiet. 

– De båda andra blir trea i tävlingen. Så egentligen är bronset redan säkrat.

Men grabbarna, som går i årskurs tre på utbildningen, har större ambitioner än så.

– Vårt mål är att inte bli sist, säger Albin Ingemarsson. 

Trots att de är väl förberedda inför finalen, tycker han att de borde få tillfälle att träna lite mer. Och då i första hand på maskinparken som finns på Elmia. Att känna lite på deras maskiner innan tävlingen.

undefined
Många provbitar har det blivit under träningen. Uppgifterna har varit både teoretiska och praktiska. Bland har de fått en ritning tillskickad och fått programmera den i CNS-fräsen.

Hemma i Hultsfred har de verkligen gått in för den här tävlingen.

– De har varit här och kört både kvällar och helger, säger Joakim Svensson som är imponerad av grabbarnas inställning.

Det har varit en lång process att ta sig till finalen. De har fått göra en lång rad olika moment, både teoretiska och praktiska.

– Det har ofta gått till så att de har fått en ritning hitskickad, säger Joakim Svensson, och sedan har de fått programmera in den i fräsmaskinen och det med toleranser på en hundradel. Och det har de lyckats bra med.

undefined
Precis som i skidåkning är det hundradelarna som avgör. Men här är det hundradels millimeter som räknas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!