De har kartlagt trafiken i rondellen – så ska handelsområdet utvecklas

Nu ska det inte längre gå att skylla på att det är dåligt trafikunderlag i Målilla och därför låta bli att utveckla handelsområdet. Det var samhällsföreningens intention när de började räkna antalet fordon som cirkulerar i rondellen.
– Som mest var det 1037 fordon på en timme. Nu vill vi gå ut och visa det här för kommunen. Det är dags komma igång, menar ordförande Kent Karlsson.

"Bland de lägsta siffrorna vi haft var det 750 fordon på en timme och som mest hade vi 1037." berättar Målilla- Gårdveda Samhällsförenings ordförande Kent Karlsson. Tillsammans med kassör Jan Karlsson visar han upp resultatet av trafikmätningen föreningen gjort i juni och juli. Foto: Elin E Elmström

"Bland de lägsta siffrorna vi haft var det 750 fordon på en timme och som mest hade vi 1037." berättar Målilla- Gårdveda Samhällsförenings ordförande Kent Karlsson. Tillsammans med kassör Jan Karlsson visar han upp resultatet av trafikmätningen föreningen gjort i juni och juli. Foto: Elin E Elmström

Foto:

Hultsfred2017-08-08 12:30

Inge Adolfsson har mellan den 15 juni och den 19 juli mätt trafiken kring rondellen i Målilla på uppdrag av ortens samhällsförening. Som mest var det 1037 fordon på en timme.
– Det var den 12 juli klockan 11-12 och då var det 814 personbilar, 110 lastbilar, 99 husbilar/husvagnar och 14 mc, berättar föreningens ordförande Kent Karlsson.

Anledningen till att samhällsföreningen beslutat att kartlägga trafiken var för att visa att det finns ett underlag för att påbörja arbetet med handelsområdet intill rondellen.
– För några år sedan fick Hultsfreds kommun ta del av en mättning som trafikverket gjort där det stod att det var cirka 4500 fordon per dygn. Sedan har de sagt ingen vill etablera sig för att det är för dåligt trafikunderlag. Man måste tänka framåt, hur det kommer se ut om 15 till 20 år, om man vill satsa på ett område.
– Vi vill att det ska komma ut att Målilla är attraktivt och att kommunen ska komma igång, tillägger kassör Jan Karlsson.
– Trafiken finns här.

Mätningarna har skett 13 gånger på olika klockslag och har sammanställts i ett diagram med toppar och dalar.
– Vi har inte gått på arbetstid utan till exempel mellan 9-10 och 14.30 -15.30. Vi beräknar att det är 10 000 fordon per dygn, berättar Kent.

För att få mer exakta beräkningar på hur många fordon som cirkulerar per dygn planerar de att ha en uppesittarkväll framåt sensommaren.
– Vi har tänkt göra uppföljning och då ska vi vara ute i ett dygn för att mäta exakt. Vi har många som anmält sig för att vara volontärer, menar Kent.

Men redan nu menar de att siffrorna talar sitt eget språk och att det sedan trafikverkets mätning är mångt mycket mer trafik i rörelse. Så istället för att vänta på att intressenter ska höra av sig vill föreningen att kommunen ska bygga upp området för att locka till sig företag.

– Detaljplaner för området är klara så det är bara att börja bygga. Ju mer vi väntar på att bygga, ju mer kostar det, menar Kent.
– Det är lättare att locka hit någon om allt är klart, tillägger Jan.
– Bästa scenario skulle vara att de börjar bygga här nästa vecka

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om