Jodå, visar det sig. Det går alldeles utmärkt. Den här sommaren har den värmeälskande växten trivts alldeles förträffligt, det är stora rejäla rötter som grävts upp ur jorden. Och ändå är det inte riktigt dags för skörd ännu.
Potatisgården i Stora Aby ingår i ett stort pilotprojekt tillsammans med SLU, Svenska Lantbruksuniversitetet. På fyra platser i Sydsverige provar man att odla sötpotatis av olika sorter för att se hur det fungerar.
– Det fungerar över all förväntan, säger potatisodlaren Patrik Axelsson som hängde på det här projektet av ren nyfikenhet. Trots att sötpotatis inte på något sätt är släkt med vår vanliga potatis, ville han se om det kunde vara något att ta upp på programmet.
– Det är naturligtvis inte meningen att sötpotatis ska bli någon konkurrent till den vanliga potatisen, säger Helena Kalén som är projektledare hos SLU i Alnarp. Vad vi vill är att det ska bli ett komplement. Båda två är utomordentligt bra livsmedel.
I Kanada har man odlat sötpotatis i några år med framgång, berättar hon, så varför skulle inte vi kunna göra det.
Efterfrågan på sötpotatis har tagit fart de senaste åren, matmagasinen är fyllda med spännande recept. Och det är klart att både odlare och handel är intresserade av att kunna erbjuda ett svenskodlat alternativ.
På fredagen gjordes en fältvandring på Stora Aby, för att se hur skörden artar sig.