Mobbning är vanligare än vi tror och sker i alla former av åldrar och grupperingar. Just därför jobbar man mycket med problemet inom skolans värld, där många elever känner sig både utstötta och rädda.
- Vårt recept är att utbilda kamratstödjare som skall finnas på alla årskurser i högstadiet. Dom blir skolans vakande öga på de platser där vi vuxna inte finns, berättar skolpsykologen Anna-Lisa Svensson.
Elevernas kontaktperson och länk är någon som jobbar på fritidsgården under dagtid, som sedan informerar vidare till skolans personal eller läraren.
- En kamratstödjare skall inte ingripa eller lösa problemet i första hand, utan mer vara någon som en mobbad elev kan vända sig till.
I fredags var ett 20-tal av de nya kamratstödjarna som går i sjunde klass på "utbildning" på fritidsgården. Bland annat talade man mycket om hur en mobbare eller någon som är mobbad beter sig, vilket sedan praktiserades i form av olika roller att spela upp.
De ställer upp i alla lägen
Den som mobbar har ett sätt att uppträda, den som blir mobbad ett annat sätt att bete sig.Detta är något som man nu försöker lära ut till eleverna som vill bli kamratstödjare för sina elevkompisar på högstadiet.
Meg Nordin berättade hur mobbare agerar och på vilket sätt man kan ställa upp för de som blir utstötta eller illa behandlade.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!