Företaget tillverkar blodstoppare till Ukraina

Hultsfredsföretaget Additivt teknikcenter tillverkar delar till blodstoppare som kommer skickas till Ukraina. Tanken är att både militär och civil befolkning ska använda det för att stoppa akut blodutgjutelse.

Så ser blodstopparna ut som produceras hos företaget.

Så ser blodstopparna ut som produceras hos företaget.

Foto: Joakim Svensson

Hultsfred2022-03-12 14:19

Joakim Svensson, platschef hos Additivt teknikcenter, berättar att företaget valde att ställa om sin produktion under torsdagen för att tillverka tre av de fyra delar som behövs för att skapa blodstoppare. Och omställningen gick fort, inom drygt 20 minuter var de igång med tillverkningen.

Under helgen har produktionen av blodstopparna hållit igång för fullt.

Har tidigare berättat för P4 Kalmar att de ville hjälpa till med detta och att de har möjligheten till det.

– Det är en stor tragedi och kan vi göra minsta lilla för att hjälpa till är det ett enkelt val att göra det. Blodstopparna kan rädda liv.

Företaget använder 3D-printar för att tillverka spännet som används för att snöra åt så att blodtillförsel stoppas, där det är blodsutgjutelse och ska kunna användas både av militär och civilbefolkning i Ukraina. Väl i Ukraina kommer själva slutmonteringen av blodstopparna ske.

– Det är ett akut behov av 100 000 blodstoppare och tanken är att vi kommer skicka nya varje torsdag.

Före torsdag ska första omgången av blodstoppare skickas vidare till Danmark för vidare leverans till Ukraina. Joakim berättar att det var ett danskt företag som sammankopplar olika servicetjänster som ledde till att Additivt teknikcenter tillfrågades om att kunna bistå denna produktion.

– Den bollen tog vi självklart och vi har flera printrar igång med detta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!