De trotsar corona - drar igång säsongen ändå

Coronatider. Det mesta är stoppat. Men smalspårsföreningen i Hultsfred drar igång sin säsong, med siktet inställt på Hemesterfirare.

Allt är inte stoppat i turistbranchen.Redan nu i maj vågar sig smalspårsföreningen på att öppna dressincyklingen. I liten skala. Bilen är från tidigare säsonger på spåret.

Allt är inte stoppat i turistbranchen.Redan nu i maj vågar sig smalspårsföreningen på att öppna dressincyklingen. I liten skala. Bilen är från tidigare säsonger på spåret.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2020-04-23 10:44

Så ni vågar er på att dra igång redan nu?

– Ja, men vi kommer att vara noga med att avstånden ska hållas, och vi ska vara försiktiga, säger Göran Ehn. Vi kommer också att se till att det inte blir trångt på rastplatserna.

Det finns två rastplatser utmed spåret, en vid vändpunkten vid Hesjön och en vid Ödhult Göran Ehn, som är aktiv i smalspårsföreningen, berättar att det blir en säsongsstart i begränsad omfattning.

– Vid Hesjön ska vi sätta ut lite fler sittbänkar, säger Göran Ehn, så det ska inte behöva bli trångt där heller.

– Vi kommer att ha tio, tolv dressiner i gång, säger han, så det blir ingen trängsel på spåret, utan att man kan hålla avstånd, det är det viktigaste för att undvika smitta.

– Förresten ska man hålla avståndet när man cyklar dressin annars också, annars kan man krocka.

Siktet är inställt på hemesterfirare, som semestrar hemma, tilll skillnad från den vanliga internationella publiken med många tyskar och holländare.

Intresset för att cykla dressin på smalspåret är stort, redan nu finns det en del bokningar. 

– Vi får se hur det utvecklar sig, säger Göran Ehn och tänker på coronaläget. Det går ju att avboka om det skulle förändras.

Eftersom läget är som det är, kommer man också att hålla kiosken stängd. I vanliga fall har man en kiosk på plats med servering och allt. 

– Men, den är lite för liten och trång för att vara lämplig i dessa tider, tycker Göran Ehn. Så i stället får besökarna ta med sig det de vill ha på resan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!