De vill bygga unik parkourbana

En unik parkouranläggning kan bli verklighet i Hultsfred. Gymnastikklubben, tillsammans med kommunen planerar för en bana runt sågdammen vid Hagadal.

Parkour är att hoppa och studsa över olika hinder. Jonas Hjalmarsson och Wendela Winglycke visar hur det går til. Nu vill Hultsfreds gymnastikklubb göra en unik satsning på en parkourbana runt Sågdammen.

Parkour är att hoppa och studsa över olika hinder. Jonas Hjalmarsson och Wendela Winglycke visar hur det går til. Nu vill Hultsfreds gymnastikklubb göra en unik satsning på en parkourbana runt Sågdammen.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-10-09 08:00

– Normalt är väl parkour något man förknippar med stadsmiljöer och industriområden, säger Jonas Hjalmarsson, ordförande i Hultsfreds Gymnastikklubb. Men här vill vi skapa en parkourbana som smälter in i skogsmiljön runt dammen.

Så på det viset blir det en unik parkouranläggning, tror Jonas Hjalmarsson.

– Här ska man kunna hoppa och klättra som man vill, säger han, det är mycket bättre än att ungdomarna ska hoppa och klätta på tak.

–  Jag har inte hört talas om något liknande, säger han. Parkourparker och hinderbanor finns lite varstans. Men inte på det här viset. Vi har haft en arkitekt här som tittat på omgivningarna vid dammen och han tyckte det var ett kanonhäftigt område för en parkourbana.

undefined
Utegymet vid Hagadal blir start och målplats. Tanken är att den nya banan ska förlänga gymet runt hela dammen, säger Jonas Hjalmarsson, och Wendela Winglycke från gymnastikklubben.

Gymnastikklubben har sedan förut en egen parkourgrupp som är i full gång. Men det är bara inomhus som de hoppar och studsar. 

Jonas Hjalmarsson berättar också att gymnastikklubben har en arbetsgrupp som jobbar med projektet tillsammans med kommunen. En av de viktigaste uppgifterna just nu blir att lösa finansieringen av anläggningen. Den exakta prislappen är inte klar, men Jonas Hjalmarsson räknar med att det blir mellan två och tre miljoner kronor, innan allt är klart.

Men då blir det också en kombinerad hinder- och parkourbana. För att klara den här satsningen söker klubben bidrag från almänna arvsfonden. 

– Jag hoppas och tror att vi har goda utsikter att få bidrag, säger Jonas Hjalmarsson, vi vänder oss till en bred målgrupp.

Någon tidsplan när anläggen kan bli klar finns inte i nuläget. Men om allt går snabbt och smidigt tippar Jonas Hjalmarsson att de första hoppen kan tas i banan någon gång sommaren 2022.

undefined
Det finns redan i dag promenadstigar runt Sågdammen och med satsningen på parkourbanan ska det också bli en upprustning och tillgänglighetsanpassning, berättar Jonas hjalmarsson och Wendela Winglycke.

Banan kommer att börja och sluta vid Hagadals utegym och sedan gå runt sågdammen. Redan i dag finns det fina gångstigar runt dammen, och i samband med banan kommer kommunen att tillgänglighetsanpassa och bygga hårdgjorda promenadvägar, för att också rullstolsburna ska få glädje av vägarna.

– Vi kommer också att knyta ihop den här banan med gångvägen mellan Hagadal och Stålhagen, säger Jonas Hjalmarsson, en promenadväg som också finns med i kommunens stora Make Overprojekt. 

Så det är en helhetslösning som eftersträvas. Det blir dessutom en hinderbana, eller OCR-bana.

–  Vi bor ju i en liten kommun, säger Jonas Hjalmarsson, och då får man tänka smart. Vi kan ju inte ha båda. 

Men en kombibana sitter som handen i handsken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!