Deltidsbrandmän protesterar mot neddragning

Deltidsbrandkåren i Kristdala kommer att sakta tyna bort om nerdragningen blir verklighet. Det befarar Magnus Wirsen i brandmannafacket.

Deltidsbrandmännen i Kristdala ordnar öppet hus på brandstationen för att sätta fart på personalrekryteringen och för att visa upp station, bilar och annat.

Deltidsbrandmännen i Kristdala ordnar öppet hus på brandstationen för att sätta fart på personalrekryteringen och för att visa upp station, bilar och annat.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-05-17 16:00

Oskarshamns kommun planerar för att dra ner på jourstyrkan, från dagens fyra brandmän plus en styrkeledare till, tre brandmän, varav en är arbetsledare.

– Sedan är det meningen att Oskarshamnsstyrkan ska komma som förstärkning, säger Magnus Wirsén. Men det tar 30 minuter och innan de kommer kan vi inte påbörja en rökdykarinsats.

Som anledning till nerdragningen anger Oskarshamns kommun att det varit svårt att rekrytera personal. Något som Magnus Wirsén inte riktigt känner igen.

– Det kan vara lite kärvt nu under semesterveckorna, säger han, men annars löser vi det hela. Jag vet fem, sex personer som vill gå med.

Brandmannafacket har presenterat en "önskelista" som man vill ha genomförd. Behålla styrkeledaren, fyra grupper med 1+3, alltså en styrkleledare och tre brandmän. Styrkleledaren ska också vara första insatsperson (fip).

Brandmännen vill också att det införs fri inryckning vid större händelser. Alltså att alla som  kan, kommer på larm om expelvis brand i byggnad och skogsbränder. Det behövs också en del investeringar, anser man, saker som gör jobbet mer attraktivt och som underlättar rekryteringen.

Brandmännen presenterar sin lista för en bredare allmähet, när man på måndag kväll håller öppet hus på brandstationen. Det är också ett sätt att öka rekryteringen.

– Vi vill att både män och kvinnor ska bli intresserade, säger Magnus Wirsén. Vi kommer att berätta allt om vad arbetet innebär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om