Den äkta kärleken rostar aldrig

Att man kan hålla kärleken och gnistan vid liv hela livet ut är ingen kliché utan Einar och Linnéa Engström i Kristdala har varit gifta i hela 70 år. - Det är en lång tid och vi har aldrig trätit genom åren vilket kanske gjort att vi passar så bra ihop, säger Einar. De har ett långt och gediget liv ihop som de mer än gärna delar med sig av.

Linnéa och Einar Engström har varit gifta i hela 70 år och det har levt ett mycket händelserikt liv ihop. Kärleken sprakar än idag mellan paret då de nu bor i Kristdala tillsammans.

Linnéa och Einar Engström har varit gifta i hela 70 år och det har levt ett mycket händelserikt liv ihop. Kärleken sprakar än idag mellan paret då de nu bor i Kristdala tillsammans.

Foto:

Hultsfred2012-01-02 07:38


Det var inte precis kärlek vid första ögonkastet för Einar och Linnéa utan till en början var de båda lite skeptiska till det hela.
Einar bodde och jobbade på en gård i Fårbo hos sina släktingar där han var dräng och 1940 behövde gården en ny hushållerska.
Linnéa var från Dalsland men hade gått hushållsskolan i Virkvarn i Småland. Därifrån hade hon fått goda rekommendationer som gjorde att hon flyttade ner till Småland igen efter ett år hemma då hon fick jobbet på gården i Fårbo.
Det var inte kärleken som lockade henne tillbaka utan arbetet men det skulle dröja hela tio år innan hon besökte Dalsland igen vilket hon inte hade trott.

Träffades på dans
Till en början när de sågs på gården som de jobbade på trodde Linnéa att Einar var gift och Einar hade inte fått något speciellt intresse för Linnéa.
Men så en kväll när det var dans kom Linnéa dit med en värninna och då föll Einar pladask.
- Hon var så fin och vacker med sin klänning och fina blåa hatt, säger Einar. Jag bjöd så klart upp till dans och vi dansade hela kvällen. Efter det fortsatte vi att träffas och då växte kärleken fram.

Giftemål och barn
1941 blev det giftemål och deras första barn av sex stycken var på väg.
- Det var inget stort bröllop utan vi var bara sex stycken, säger Einar.
Efter att de gift sig var det dags att skaffa eget och de köpte Gustavstorp som är en liten gård utanför Kristdala.
Till en början fanns det varken vatten, avlopp eller el i det lilla huset och det var en hel del jobb med att sköta gården och hemmet. Vatten fick de först 1955 och el 1956.
- Det var tungt att bära vattnet från brunnen, säger Linnéa. Det blev skillnad sen 1955.

Liten gård
På gården fanns det fyra kor, några grisar, en häst och en hel del höns. Boningshuset var inte speciellt stort utan hade en kammare, finrum och kök där alla fick rum och på övervåningen bodde Einars mor.
- Varje vecka lastade jag på ägg på pakethållaren på cykeln och åkte till affärerna för att sälja dessa, säger Einar. För pengarna köpte jag mat vilket räckte för oss.
Einar arbetade även väldigt mycket i skogen, både för eget bruk och för kronskogen som det då hette.
- Jag skötte om hushållet och tog hand om barnen, säger Linnéa. Det tar mycket tid det också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om