Den mest anlitade vigselkyrkan i kontraktet

I byn Tveta utanför Mörlunda ligger Tveta kyrka, som är en mysig och vacker kyrka, men ändå med ett ganska ovanligt utseende. Dessutom är kyrkan faktiskt den mest anlitade vigselkyrkan i kontraktet. Kyrkans historia är intressant och beundransvärd.

Tveta kyrka anses i många fall mysig och aningen speciell. Med ett vackert läge där kor betar intill kyrkogården lockar den många gäster. Foto: Anders Holm

Tveta kyrka anses i många fall mysig och aningen speciell. Med ett vackert läge där kor betar intill kyrkogården lockar den många gäster. Foto: Anders Holm

Foto:

Hultsfred2008-07-18 06:19


Många som besöker Tveta kyrka blir fascinerade och tycker kyrkan är fin, mysig och lite annorlunda. Dessutom är kyrkan belägen i ett vackert öppet landskap, betande kor precis intill kyrkogården. Kanske är det en anledning till att kyrkan blivit en så populär vigselkyrka. Tveta kyrka är nämligen den mest anlitade vigselkyrkan i kontraktet. Vilket får ses som imponerande. Kontraktet i det här fallet kallas Sevede och Aspelands kontrakt och innefattar i det stora hela Hultsfreds och, Vimmerbys kommun.

Just namnet Tveta tror man kommer från det fornsvenska ordet thve, vilket har en betydelse i stil med oröjd plats eller uthuggning i skogen. Platsen där kyrkan är belägen har sedan hednatid varit en kultplats där man både offrade och blotade. Till Odens ära låg, med all sannolikhet, en offerkyrka här under hednatiden. I närheten finns också två offerkällor, Odens och Tors.
Att kyrkan är gammal har man haft kunskap om länge och det är förmodligen en av de första kyrkorna i östra Småland. Kyrkan i Tveta var en samlingsplats för sjöfarare redan på den tiden då Emån var segelbar. Efter den tidpunkt då Sverige kristnades kom man ända från Öland och Östergötland för att döpa sina barn här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om