Den svenska synden – musikern Johan Persson om sitt artistnamn

På den lilla scenen dras det kablar mellan mikrofonstativ och högtalare. Arbetat avbryts för en intervju som drar ut på tiden. "Vi måste börja repa nu", säger Annika Stagård. Artisten Johan Persson "Den svenska synden" är på turné och spelade i Hultsfred under lördagen.

Solen är stekhet när Annika Stagård och Johan Persson gör sig redo för att repetera låten som hon ska vara med på.

Solen är stekhet när Annika Stagård och Johan Persson gör sig redo för att repetera låten som hon ska vara med på.

Foto: Maria Fabien

Hultsfred2024-07-28 07:00

"Den som är utan synd, kan kasta första stenen", ett bibelcitat som skulle kunna vara undertiteln på Johan Perssons soloprojekt "Den svenska synden". Under intervjun är Johan Persson, känd som en av medlemmarna i gruppen Hovet, tankfull och eftertänksam i sina svar. Men när det kommer till att svara på om titeln på något vis är kopplat till den svenska filmeran under 1960-talet, då svenskar uppfattades som oanständiga, lättklädda och sexuellt utlevande, svarar han med eftertryck.

– Det är absolut inte det jag menar, säger han.

Projektet handlar istället om att han tröttnat på att alla svär sig fria från skuld. Det är alltid någon annans fel.

– Det beror på vad man lägger i begreppet synd. För mig står det för människans sårbarhet och utsatthet här på jorden, säger Johan Persson.

"Här på jorden" skulle kunna avslöja någon form av religiöst tankesätt från Johans Perssons sida, men även här är han bestämd. 

– Man skulle kunna tro det. Min mamma är diakon och hon ogillade namnet i början. Men jag är inte religiös, däremot är jag väldigt intresserad av teologiska och filosofiska frågor generellt - meningen med livet, säger han.

undefined
Johan Persson har varit mycket i Kisa där han spelat musik med sitt band Peggy Lejonhjärta. Bandet har han tillsammans med sin bror och bröderna Nilsson.

Många musiker med religiös bakgrund får sin första musikaliska skolning genom kyrkan gällde det även dig?

– Nej, inte alls. Den kommer från himlen, säger han och skrattar.

Sedan förtydligar han.

– Jag kommer inte från någon musikalisk familj. Det var den starka kulturen som fanns kring folkmusiken med spelmansstämmor och folkfester som gjorde avtryck. Jag ville spela dragspel och min mamma anmälde oss till en kurs i dragspel för vuxna. Det fanns bara för vuxna då, säger han.

Johan Persson är född 1971 och uppvuxen i Delsbo i Hälsingland. Hans mamma slutade spela efter en termin medan han fortsatte. Dragspelet tog honom redan som sexåring hela vägen in Hylands Hörna där han träffade Göran "Snoddas" Nordgren. Det är många år sedan nu. Men han fick en keps av Snoddas som han hittade nyligen och insåg att tiden går. Det blev därför en hommage till Snoddas genom att spela in hans kända signumlåt "Flottarkärlek". 

Johan Persson behärskar förutom dragpel även gitarr och keyboard och har genom åren bland annat spelat tillsammans med Lars Winnerbäck och Anders "Moneybrother" Wendin. Sist han spelade dragspel är på en ännu icke släppt låt som kommer i september, ett samarbete med Stiko Per Larsson från Dalarna.

Du har startat ett soloprojekt, men på många låtar spelar du och sjunger med andra, hur kommer det sig?

– Det handlar om att jag tycker om att möta andra människor, att det uppstår saker i möten. Alla jag har träffat under åren och lyssnat till, vare sig det handlat om progg, indie, Ulf Lundell eller Evert Taube, har präglat mig som person och musiker. Musikaliskt är jag en allätare och jag älskar att vara ute på turné, säger han.

undefined
Johan Persson både sjunger och spelar gitarr, keyboard och dragspel.

Hur ser din kreativa process ut vid komponerandet?

– Jag tror det var Kant som sa att det går inte att sätta ord på vad kreativitet är. Men det är en ynnest, en nåd när den uppstår. Jag blir förvånad själv, vad hände? Plötsligt har en låt letat sig fram. Tvång är ett för starkt ord, men kanske ett starkt begär, säger Johan Persson.

Han berättar att när första utkastet är klart tar en ny process sin början.

– Det blir rannsakning. Jag är sällan nöjd med första versionen. Andemeningen finns där, men sedan tar det mycket tid att mejsla ut och få låten att hitta sin egen väg. 

Under lördagskvällen spelade han på Sommarscen på restaurang Hos Annika i Hultsfred. Sedan väntar fler konserter i olika konstellationer, bland annat med hans band Peggy Lejonhjärta som firar 20 år. Och fler låtsläpp som ska mynna ut i ett album. Det är iallafall drömmen.

Har du spelat på Hultfredsfestivalen?

– Ja, det var magiskt. Vi gick på klockan två på morgonen. Solen höll på att gå upp. Det var fantastiskt, säger han.

undefined
Annika Stagård ägare till restaurang Hos Annika i Hultsfred. Det är första sommaren som hon har musikevent. Om det regnar spelar de inomhus. Hon brukar vara med och sjunga vid upprädandena.

Johan Persson ska precis besvara den sista frågan om vilka tips han har till yngre musiker när Annika Stagård skyndar fram.

– Vi måste börja repa klockan är jättemycket, säger hon.

Annika Stagård ska vara med och sjunga på en låt, men de har inte bestämt vilken. 

Det fick bara de som kom till gårdagens konsert veta. 

Och Johan Perssons tips till yngre musiker och artister:

– Våga ta kontakt med folk du inte känner. Skapa nya möten, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!