De ska ta reda på varför elever inte duschar

Varför duschar många elever inte efter idrottslektionerna, och vad kan göras åt problemet? Det ska tre ungdomar i Hultsfred ta reda på.

Kainat Zabihullah och Samuel Bamba är två av ungdomarna som sommarjobbar som unga kommunutvecklare i Hultsfred. Omar Masri saknas på bilden.

Kainat Zabihullah och Samuel Bamba är två av ungdomarna som sommarjobbar som unga kommunutvecklare i Hultsfred. Omar Masri saknas på bilden.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2022-07-02 05:00

Under tre veckor sommarjobbar Kainat Zabihullah, Samuel Bamba och Omar Masri som unga kommunutvecklare.

– Det är väldigt varierande och vi har många olika uppgifter, säger 16-årige Samuel Bamba.

15-åriga Kainat Zabihullah instämmer.

– Jag tycker att det har varit bra, roligt och varierande, säger hon.

undefined
Kainat Zabihullah och Samuel Bamba är två av ungdomarna som sommarjobbar som unga kommunutvecklare i Hultsfred. Omar Masri saknas på bilden.

Som ung kommunutvecklare behöver man vara social, lyhörd och tycka om att filma och intervjua folk.

– Vi ska göra en film om omklädningsrummen och ta reda på varför elever inte duschar efter idrotten. Vi ska också ta reda på hur man kan göra så att eleverna ska börja duscha, säger Kainat Zabihullah.

Den som kläckte idén till filmprojektet var kultur- och fritidschefen i kommunen.

– Frågan har varit uppe i många år. Det här är inte specifikt för Hultsfreds kommun, utan det är ett problem i hela Sverige. Det är väldigt många som inte duschar, säger fritidssekreteraren Susanne Svenson.

Ungdomarna har fått träffa andra unga kommunutvecklare i länet och lära sig mer om barnkonventionen. De har även gått en filmutbildning.

undefined
Duschbås och draperier är något som efterfrågas. "Några ville inte byta om framför folk eller duscha öppet så att folk kunde se", säger Kainat Zabihullah.

En viktig del i projektet är att ta del av undersökningar och statistik. Och förstås att filma och intervjua andra ungdomar om varför de inte duschar efter idrotten.

– Några ville inte byta om framför folk eller duscha öppet så att folk kunde se. De kände sig inte bekväma, säger Kainat Zabihullah.

Brukar ni själva duscha efter idrotten?

– Nej.

Varför inte?

– Vi har inte så långa raster efter idrotten, så vi hinner inte. Om inte andra duschar så vill jag inte heller duscha, säger Kainat Zabihullah.

Är det något problem att inte duscha, eller går det lika bra att hoppa över det?

– Det beror på hur aktiv man har varit på idrottspasset. Om jag verkligen anstränger mig och är jättesvettig kanske jag tvättar huvudet i alla fall, säger Samuel Bamba.

undefined
Samuel Bamba och Kainat Zabihullah ska göra en film om varför elever inte duschar efter idrotten i skolan.

De tror att fler skulle duscha om det fanns draperier och duschbås i omklädningsrummen.

Vad hoppas ni att er film ska leda till?

– Vårt mål med filmen är att nå ut till politikerna, så att de kan agera på något sätt för att försöka ändra detta, säger Samuel Bamba.

På måndag reser de unga kommunutvecklarna till Gotland för att vara med på Almedalsveckan, där det finns gott om politiker att prata med.

Finns det något annat som ni vill förändra?

– Bussförbindelserna skulle kanske kunna bli bättre i kommunen, säger Samuel Bamba som tycker att bussarna går för sällan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!