Despina Åverling årets lärare i Kalmar län

Despina Åverling, svenskalärare på Albäckskolan i Hultsfred har utsetts till Årets lärare i Kalmar län.

Despina Åverling har utsetts till Årets Lärare i Kalmar län, nominerad till priset av sina elever. "Jättekul" säger hon, "speciellt som det är ett elevernas pris"

Despina Åverling har utsetts till Årets Lärare i Kalmar län, nominerad till priset av sina elever. "Jättekul" säger hon, "speciellt som det är ett elevernas pris"

Foto: Privat

Hultsfred2020-11-22 17:28

Hon fick ta emot den här utmärkelsen på den TV-sända Lärargalan på söndagskvällen.

– Det är jättekul, jag är jätteglad, säger hon jublande när tidningen ringer upp och gratulerar.

– Det är extra roligt eftersom det är eleverna som nominerat mig till det här priset. Det är på ett sätt elevernas pris.

Det gör att hon sätter extra värde på utmärkelsen.

Elevernas motivering som skickats till lärargalans jury lyder: "Hon sammansvetsade våran klass något enormt när hon kom hit ingen ville respektera oss eller ha hand om oss men hon gav oss en chans och hjälpen klassen behövde."

Det var precis vad juryn ville höra tydligen, för de valde ut henne, bland flera andra kollegor på skolan, som också blivit nominerade.

Utmärkelsen blir en stor sporre för Despina Åverling, som bor i Vimmerby att jobba vidare. Hon hoppas dessutom kunna inspirera andra.

– Det är bra att vi som älskar skolan får ses och höras på det här sättet, tycker hon, förhoppningsvis kan det inspirerar andra att bli lärare.

Hur ska du fira det här priset?

– Det gör jag med en god middag tillsammans med familjen. Sedan ska jag titta på tv-sändningen. Då kommer jag att sitta bänkad vid galan.

Lärargalan 2020 är annorlunda mot tidigare år, eftersom den är helt och hållet TV-sänd. Programledaren Mark Levengood har rest runt i landet och träffat de utvalda. I Coronatider är det ju inte lämpligt att samla deltagarna till en stor gala.

Tidigare har också kollegan på skolan, Hanna Ankarberg - Lagergren prisats på lärargalan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!