Det blev godkänt över hela linjen

Badsjöarna i Hultsfred håller fortsatt fin kvalité. Det blev godkänt resultat över hela linjen vid den senaste provtagningen.

Badvattnet vid kommunala badplatserna håller måttet. Den senaste provtagningen visar att det varken finns bakterier eller algblomning.

Badvattnet vid kommunala badplatserna håller måttet. Den senaste provtagningen visar att det varken finns bakterier eller algblomning.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2019-08-16 13:00

Miljö- och byggnadsförvaltningen håller ett vakande öga på elva badplatser i kommunen och följer utvecklingen noga med regelbunden provtagning.

Även den senaste provtagningsrundan gav klart besked, badvattnet är fint på alla badplatserna. Tjänligt, som det kallas på fackspråk.

Den här senaste provrundan bland badplatserna gjordes i förra veckan och den gav vid handen att det inte finns vare sig förhöjda bakteriehalter eller algblomning i sjöarna.

Proverna visar också att vattentemperaturen höll sig kring 20-gradersstrecket, plus minus någon grad. Varmast var det vid Kaffeberget i Virserum med 21 grader. Kallast var det inte helt oväntat i sjön Linden, med 19 grader och i Baddammen, Järnforsen.

De flesta badplatserna i kommunen är dessutom klassificerade som utmärkt vatten.

De här fina resultaten kommer som någon direkt överraskning för någon, badvattnet i kommunen har hållit sig fint hela sommaren, inga plumpar i protokollet allts, vid någon av de fyra provtagningstillfällena. Inte så mycket som en anmärkning ens.

– Nej, det känns bra, säger Sven af Ekenstam på miljökontoret i Hultsfred som skött om provtagningen i den här sista omgången.

– Nu är det inte så många som badar, och det är inte så mycket fåglar heller så det blir ganska bra resultat.

Resultatet från undersökningarna presenteras ingående på Havs- och vattenmyndighetens hemsida, där huvuddelen av landets offentliga badplatser listas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!