Det växer så det knakar - även ut på vägen

Växtligheten i trädgårdarna är på topp just nu. Det blommar och grönskar för fullt. Både där det ska, och där det inte ska.

Det växer så det knakar. Men det finns tydliga regler på hur det ska vara, som här. Minst 4,6 meters fri höjd till grenarna. En rundtur i Hultsfred ger många skolboksexempel på hur det ska vara. Och något enstaka på hur det inte ska vara.

Det växer så det knakar. Men det finns tydliga regler på hur det ska vara, som här. Minst 4,6 meters fri höjd till grenarna. En rundtur i Hultsfred ger många skolboksexempel på hur det ska vara. Och något enstaka på hur det inte ska vara.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-06-06 14:00

Det är inte alldeles ovanligt att ÖSK får in klagomål på att träd och häckar ställer till problem. Både för trafiksäkerheten och för framkomligheten. Trots att det finns tydliga regler för hur det ska se ut, så är det inte alltid de efterlevs.

– Vi gör en årlig inventering, säger Tony Bohlin, förbundschef på ÖSK. Då tittar vi i första hand på mark som är vårt ansvarsområde.

Men en del i problemet är att det finns flera ansvariga. Inte minst mängder av privata fastighetsägare. Men också Trafikverket har sin del. Bland annat genomfartsvägarna faller under det paraplyet.

– Men på det hela taget fungerar det bra, tycker Tony Bohlin. Men ibland behöver vi skicka ut en påminnelse till fastighetsägarna och det fungerar för det mesta. Men inte alltid. Det är visserligen väldigt sällsynt, men det händer att vi får rycka ut och klippa det som sticker ut på vägen. Då läger vi tillbaka riset in på den aktuella tomten. 

Men han betonar att det inte är frågan om någon "slutavverkning" utan att man klipper så fint man kan.

ÖSK har också möjlighet att lämna över ärendet till miljö- och byggnadsnämnden. 

Häckar och buskar intresserar också fullmäktigeledamoten Lennart Davidsson (KD) som skrivit en motion i frågan, för att fästa kommunledningens uppmärksamhet på problemet. Han vill att miljö- och byggnadsnämnden ska få större möjligheter att ta i med hårdhandskarna.

– Nämnden har verktygen, säger han, men måste få möjlighet att använda dem. 

Som förare av större fordon, tänker han inte bara på buskarna och häckarna, även om de är ett nog så stort problem på sina håll.

Han ser det också som angeläget att markägarna håller efter trädgrenar och annat som sticker ut i vägen, även en bit upp i luften. Enligt reglerna ska det vara fri höjd på 4,60 meter.

– Annars är det risk att snöröjningsfordon, sopbilar och andra kör sönder sina backspeglar, säger han. 

Hur ska det då se ut? Kommunen presenterar regelverket på sin hemsida.

Hörntomt och utfart intill gång och cykelväg: Hösta höjd på växtlighet 80 centimeter i en triangel tio meter åt vardera hållet. Vid utfart ska det vara fri sikt minst 2,5 meter åt vardera hållet. .

Fri höjd över gångbana 2,5 meter

Fri höjd över cykelväg: 3,2 meter

Fri höjd över körbana 4,6 meter

Växtlighet får heller inte skymma vägmärken eller gatubelysning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!