Papperen undertecknade * Nu äger hembygdsföreningen kulturområdet
Vi har inte kastat oss huvudstupa in i detta, utan räknat väl på det. Så vi känner oss trygga med att ta över, säger ordförande Kalle Gladh.
Måndagen var en glädjens dag för honom, och övriga i Virserums Hembygdsförening. Man drar en suck av lättnad, över att äntligen vara i mål.
Visst, Kalle Gladh, sticker inte under stol med att inte alla varit lika entusiastiska, det finns ju en viss oro över just den ekonomiska biten men i det stora hela är medlemmarna väldigt positiva och inte minst förväntansfulla.
Det roliga är också att den här satsningen gjort att vi fått många nya, yngre medlemmar, som vill vara med från början och jobba ideellt med området, säger Kalle Gladh, som gläds åt en positiv medlemstillströmning sedan årsskiftet, när det blev känt vad som var på G.
Nytt namn
I går undertecknades som sagt alla papper. Nu är hembygdsföreningen ägare av området, som samtidigt får nytt namn: Bolaget Hembygdsförening, Virserums kultur- och föreningscentrum.
Det är ett namn som tydligt visar vad det handlar om, att vi vill få till en samlingspunkt för alla ortens föreningar,så det skapas ett gemensamt engagemang för områdets överlevnad, och där vi dessutom återknyter till namnet på möbelindustrin, som kallades Bolaget i folkmun.
Miljonbidrag
Kommunen har som bekant löst in borgen på 1,9 miljoner kronor och samtidigt skrev banken av sina fordringar i går.
Fullmäktige tog beslut om att kommunen ska skjuta till ett engångsbidrag på en miljon kronor, som ska täcka behovet av restaurering av bland annat det som frusit sönder under det år fastigheten stått oanvänd.
De offerter vi fått in ska täckas inom det beloppet, redogör Kalle Gladh.
Årligt driftsbidrag
Kommunfullmäktige sa också ja till ett årligt driftsbidrag på 120 000 kronor.
Det täcker halva kostnaden, resten ska finansieras genom uthyrning och egna aktiviteter i lokalerna, säger Pär Danielsson, som i egenskap av bland annat ordförande i Virserum-Järeda LRF suttit med i den grupp som arbetat fram den här lösningen.
Fler hyresgäster
I dag finns fem hyresgäster på området och under processen har man fått signaler om att det finns fler som är intresserade.
Till det kommer allt ifrån de som hyr för en kväll till de som vill teckna ett längre kontrakt. Får vi bara samma uthyrningsgrad som tidigare är det lugnt, säger Kalle Gladh.
Ja, vi har granskat alla gamla årsredovisningar sedan flera år tillbaka och räknat väl på det, så vi ser att underlaget finns, tillägger Pär Danielsson.
Vad är det som gör att ni tror att Hembygdsföreningen ska klara av det här bättre än Dackestop Ekonomiska förening, som försattes i konkurs?
För att vi inte behöver amortera och ränta en skuld på över fyra miljoner kronor. Plus att våra medlemmar är vana att jobba ideellt och att vi är vana att sköta fastigheter.
På tal om fastigheter, det ryktas om att ni ska flytta alla hus och stugor från hembygdsparken och hit. Stämmer det?
I en framtid kanske, det är en arbetshypotes, säger Kalle Gladh. Det finns många vinster i att ha allt på ett ställe. Men, det ligger minst fyra-fem år framåt i tiden om det ens blir verklighet.
Stormöte i september
Nu närmast ska medlemmarna fixa i ordning både fastigheterna och området, så det blir i topp-trim. Till hösten räknar man sedan med att ha ett stormöte, för att berätta om sina planer och bjuda in till öppen dialog.
Vi hoppas också kunna öppna Telemuseet för visningar igen, kanske framåt augusti.