Hultsfredsbarn på äventyrsgympa i Malmö

Äventyrsgympa är nya trenden inom gymnastik. Förra helgen var flera ungdomar från Hultsfred nere i Malmö och tävlade och fick även testa sin kondition.

Ett rejält hinder som tär på krafterna. Påminner om Egyptens pyramider. Flera av ledarna sov i minubussen på vägen hem medan barnen satt och pratade med varandra om upplevelsen.

Ett rejält hinder som tär på krafterna. Påminner om Egyptens pyramider. Flera av ledarna sov i minubussen på vägen hem medan barnen satt och pratade med varandra om upplevelsen.

Foto: Privat

Hultsfred2024-05-29 21:00

I helgen var Hultsfreds gymnastikklubb nere i Malmö och tävlade i äventyrsgympa.

Vad är det mer exakt?

– Det är mer en blandning av akrobatik och hinderbanelopp och lite av en militär hinderbana med Nina Warrior-träning. Vi var nere i Malmö i helgen och deltog i vår absolut första tävling, berättar Jon Seberg, ledare i Hultsfreds gymnastikklubb.

Det finns flera varianter men den man deltog i helgen är den lättaste och den kallas Toughest Family.

Tävlingen gick ut på att klara olika hinder. Det fanns hinder som var lite enklare för barnen och lite svårare för de vuxna. Hindren är bredvid varandra så att barn och vuxna kan delta bredvid varandra. Banan var fyra kilometer och hade ett 20-tal hinder.

Sju barn deltog plus lite föräldrar och ledare.

– Allt gick helt fantastiskt. De flesta barnen klarade i stort sett alla hinder, även sådana vuxna inte klarade.

undefined
Hultsfreds gymnastikklubb fanns på plats med (från vänster stående) Henrik Nestor, Jens Karlsson, Jon Seberg, Andreas Jareborg och från vänster främre raden Cornelis Rannemalm, Rihanna Berggren, Sandy Sten, Veronika Rog, Aurora Seberg, Gladys Troncoso, Lovis Nestor samt Silas Jareborg.
undefined
Lite gyttja stoppar ingen.
undefined
Konditionen sätts på prov.
undefined
En annan typ av klätterhinder.

Sprang du själv?

– Jag sprang tillsammans med min dotter Aurora som är åtta år, hon har kört detta i fyra år.

Han berättar att barnen i gruppen från Hultsfred var i 6-7 års åldern upp till elva år. En del har varit med i fyra år, för andra är det första året.

– Äventyrsgympan har nästan blivit en egen gren vid sidan av truppgymnastik och parkour. Det blir större och större och till hösten startar vi upp en andra grupp. Det finns nästan aldrig platser lediga utan man får ställa sig i kö.

Barnen är så små så några placeringar gjordes inte utan alla fick varsin medalj. Men barnen klarade allt inklusive hinder med läskiga höjder och ned i vatten till att klara mer tekniska hinder.

– Vissa har som mål att springa den vuxna delen. De har styrkan och allt som behövs men inte längden.

Han berättar att tävlingen var otroligt jobbig och att konditionsträning blir en prioriterad aktivitet i träningarna nästa säsong.

– Alla sprang full fart första 400-500 metrarna men sedan började många hålla sig för midjan. Det var väldigt kul och alla peppade varandra jättemycket och hjälpte varandra genom hindren.

Jon Seberg säger att ledarna inte lär ut hur man ska passera hindren utan mer hur man kan tänka för att lista ut hur hindren ska bemästras med egna kroppens förutsättningar.

– En riktigt häftig sak var en planka på 1,75 meters höjd för vuxna. Barnens var 1,20 men flera slängde sig in på vuxenbanan och fick över ett finger och kunde dra sig upp och hoppa över medan ingen av de vuxna klarade första försöket, inte ens de mest vältränade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!