Bakom aktiviteten låg Maik och Antje Rohde samt Alexander Steinvall, som ordnat med Dacketouren som en del i Hultsfreds kommuns satsning på en Höstvecka.
–Det märks att det finns ett stort, växande intresse för det historiska i inte bara Virserum, utan i hela Småland, säger Alexander Steinvall. Jag tror det kan ha att göra med Katalonien bland annat, att folk vill ta del av sin historia. Det är lite i ropet. Man ser att vi haft ett visst självstyre, med egna lagar och annan dialekt. Att vi tillhört ett annat land. Det är lite romantiskt, och samtidigt lite upproriskt att starta ett eget land.
Kommande utställning
Ett 30-tal tog chansen att delta i Dacketouren, som började vid Dackestatyn i Virserum där arrangörerna berättade lite mer kring statyns historik.
Touren fortsatte till Bolaget, där det bjöds på föreläsning och visning av utställningsföremål som ska användas för den kommande Dacke-utställningen i Tyskland.
Växer sig allt större
En utställning som vuxit fram under tre-fyra år och än finns ingen deadline för när den ska sättas upp i Tyskland, utan den får chans att växa sig än större.
– Vi bygger upp nya saker kontinuerligt, det senaste tillskottet är en 3D-printer så vi ska kunna skräddarsy det vi vill ta fram till utställningen, säger Alexander Steinvall som i likhet med Maik och Antje Rohde har ett stort intresse för historien kring Nils Dacke.
– Ett intresse vi vill dela med oss av, samtidigt som vi hoppas det ska gynna turistnäringen och värna kulturarvet.
Utställningen består exempelvis av så många som fyra modellfigurer i fullskalig storlek numera, varav en porträtterar upprorsledaren Dacke och en tysk landsknecht i all sin prakt.
De visades naturligtvis upp, likaså armborst och en modell över en medeltida bondgård.
Och det uppskattades inte minst att få se och känna på de kanonkulor som hittats vid slagplatsen för det avgörande slaget vid Virserum 1543. Och som lite extra krydda till Dacketouren bjöd man också på medeltidsmat.